You are here

Πηγαίνουν στα κατεχόμενα για φθηνά καύσιμα

14/08/2022 06:00

Συνεχίζεται η μεγάλη κίνηση προς τα κατεχόμενα για εξασφάλιση φθηνών καυσίμων, σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου, εκπρόσωπο τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Χριστοδούλου εξήγησε πως οι τιμές καυσίμων στα κατεχόμενα είναι αισθητά πιο χαμηλές από αυτές στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, λόγω της έλλειψης φορολογίας αλλά και της εφαρμογής του κανονισμού.

Επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο επηρεάζεται η οικονομία, όχι μόνο στον τομέα των καυσίμων αλλά και στον τομέα των υπεραγορών αφού οι χαμηλές τιμές των κατεχομένων σε σύγκριση με τις ελεύθερες περιοχές, αγγίζουν και άλλες αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, όσοι κατευθύνονται για καύσιμα στα κατεχόμενα αναζητούν και άλλα χαμηλά σε τιμή προϊόντα, προκειμένου να μειώσουν το κόστος του καλαθιού για το νοικοκυριό τους.

Ερωτηθείς εάν η μείωση του Αυγούστου στα καύσιμα έχει προκαλέσει μείωση στη διέλευση προς κατεχόμενα για καύσιμα, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε πως όχι αφού οι τιμές καυσίμων από κατεχόμενα συνεχίζουν να είναι πολύ πιο αισθητά μειωμένες σε σύγκριση με τις ελεύθερες περιοχές.

Η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (CyStat), πρόσφατα δημοσιοποίησε τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζονται και στο StatWatch, σχετικά με τις εισαγωγές, πωλήσεις και τα αποθέματα πετρελαιοειδών για τον Ιούνιο του 2022 από τα οποία σημειώνεται η μείωση στις πωλήσεις από τα πρατήρια πετρελαιοειδών κατά 6,8%.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη του καταναλωτή, οι αυξήσεις στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, ενώ όσον αφορά στα καύσιμα αναμένονται περαιτέρω μειωμένες τιμές κατά το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, όπως ανέφερε στη StockWatch ο Μάριος Δρουσιώτης, πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Όσον αφορά τις αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών για το νοικοκυριό, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για σοβαρές αγοραπωλησίες από τα κατεχόμενα ή από τις ελεύθερες περιοχές, αν και υπάρχουν πληροφορίες για τουρκοκύπριους που έρχονται για κάποια πιο φθηνά προϊόντα του νοικοκυριού στις ελεύθερες περιοχές.

Οι ελληνοκύπριοι αγοράζουν από τα κατεχόμενα καύσιμα, τσιγάρα και ρούχα απομιμήσεων, πρόσθεσε ο κ. Δρουσιώτης σύμφωνα με πληροφορίες του συνδέσμου.

Της Μαρίας Κυριακίδου