You are here

ΥΠΟΙΚ: Προς μείωση ΦΠΑ σε επιλεγμένα είδη

27/03/2023 07:09

Στοχευμένα μέτρα για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά βρεφικά και παιδικά προϊόντα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, στη βάση των προτεραιοτήτων που έθεσε η νέα κυβέρνηση, για τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, o υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, έχοντας κατά νου τις νουθεσίες του προέδρου Χριστοδουλίδη για διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αναζητά τη χρυσή τομή για μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά βασικών προϊόντων με μεγάλη κατανάλωση.

Η αρχή αναμένεται να γίνει με μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, σε παιδικά και βρεφικά προϊόντα, με στόχο την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια που συνεχίζει να καλπάζει.

Ανάμεσα στα προϊόντα στα οποία αναμένεται σύντομα να μειωθεί ο ΦΠΑ από 19% σε 5% είναι οι πάνες, παιδικές τροφές, παιδικές σκόνες, παιδικό γάλα, τα νηπιακά προϊόντα, τα παιδικά σεντόνια και γενικότερα, όλα τα προϊόντα που περιλαμβάνει η «προίκα του μωρού».

Ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης

Ταυτόχρονα, αναμένεται να προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης.

Στο μικροσκόπιο του υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, έχει τεθεί και ο συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, για εταιρείες που χρησιμοποιούν προϊόντα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το ανακυκλωμένο νερό και άλλα, με στόχο να δοθούν κίνητρα για ώθηση της πράσινης ανάπτυξης.

Τον δρόμο για τις εν λόγω ενέργειες άνοιξε η νέα οδηγία της ΕΕ για περιοδική μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες, σε ειδικές περιπτώσεις όπως την παρούσα, με τις αρνητικές επιπτώσεις που δέχονται όλες οι χώρες, από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Προβληματισμός για φόρο κατανάλωσης

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της StockWatch, πρόθεση της κυβέρνησης  φαίνεται να είναι να μην επεκταθεί εκ νέου το μέτρο του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, εάν οι τιμές των καυσίμων σταθεροποιηθούν προς τα κάτω, μετά τις μεγάλες αυξήσεις της τιμής τους το 2022, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου για τους δύο μήνες που δόθηκε παράταση (3 Μαρτίου - 4 Απριλίου 2023) υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα €12 εκατ. για το κράτος.

Της Ηρώς Ευθυμίου