You are here

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα το Δεκέμβριο

03/01/2022 16:22

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα το Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Δεκέμβριο 2021, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο βελτιώθηκε κατά 2,1 μονάδες σε σύγκριση με το Νοέμβριο 2021, ανεβαίνοντας στις 110,7 μονάδες από 108,6 μονάδες.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η βελτίωση του δείκτη προέρχεται από την καλυτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών και της μεταποίησης.

Το κλίμα στον τομέα του λιανικού εμπορίου παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα Νοεμβρίου και η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποδυναμώθηκε οριακά.

Τον Δεκέμβριο η αβεβαιότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις υποχώρησε, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, κυρίως στους τομείς του λιανικού εμπορίου και της μεταποίησης. Η αβεβαιότητα ανάμεσα στους καταναλωτές δε σημείωσε μεταβολή συγκριτικά με τον Νοέμβριο.

Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε λόγω καλυτέρευσης των προσδοκιών. Τον Δεκέμβριο οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση κατά το τελευταίο τρίμηνο σημείωσαν υποχώρηση. Αντίθετα, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τον κύκλο εργασιών τους κατά το τελευταίο και το επόμενο τρίμηνο ήταν πιο ευνοϊκές συγκριτικά με τον Νοέμβριο. Τον Δεκέμβριο οι επιχειρήσεις τοποθετήθηκαν πιο αρνητικά απ’ ό,τι τον Νοέμβριο αναφορικά με την τρέχουσα και τη μελλοντική απασχόλησή τους. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης των υπηρεσιών τους αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, παραμένοντας όμως θετικές.

Της Γεωργίας Χαννή