You are here

Τρέχουν για αγορές πριν το άνοιγμα σχολείων

04/09/2022 06:00

Σχολικά είδη για κάθε τσέπη προσφέρει και φέτος η αγορά, με γονείς και παιδιά να τρέχουν για προμήθειες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με έρευνα της Stockwatch, η χαμηλότερη τιμή για τις σχολικές τσάντες είναι €8,47 και η ακριβότερη μέχρι και €209, ενώ οι κασετίνες ξεκινούν από €2,39 και φθάνουν μέχρι τα €44,95.

Όσον αφορά τη γραφική ύλη, οι τιμές δεν σημειώνουν μεγάλη αλλαγή από τις περσινές. Σε όλα τα σχολικά είδη, όπως τσάντες και γραφική ύλη, οι τιμές είναι πιο ακριβές στα προϊόντα με παιδικούς ήρωες. Ο πιο απλός σχολικός εξοπλισμός συνολικά, μπορεί να αγγίξει τα €30 για τσάντα, κασετίνα και γραφική ύλη.

Από την έρευνα της Stockwatch, διαφαίνεται ότι οι τιμές για σχολικό ανδρικό παντελόνι ξεκινούν από €10 και φθάνουν μέχρι και €22, ενώ στις μπλούζες για αγόρια και κορίτσια, οι τιμές ξεκινούν από €11 και φθάνουν μέχρι και €21.

Στα πουκάμισα, η χαμηλότερη τιμή είναι τα €8 και η πιο ψηλή τα €22 για αγόρια, ενώ για τα κορίτσια η χαμηλότερη τιμή είναι €14 και η υψηλότερη φθάνει τα €27.

Τι να προσέξουν οι γονείς

Όπως ανέφερε στη StockWatch, η Χρίστα Χριστοφή, μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, δεν χρειάζεται πανικός από γονείς και παιδιά για τις αγορές των σχολικών. Η κ. Χριστοφή, δίνοντας συμβουλές προς τους καταναλωτές για τις αγορές τους, δήλωσε πως γονείς και παιδιά μπορούν να κάνουν έρευνα αγοράς για σύγκριση τιμών.

Ακόμη, πρόσθεσε, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν τον προγραμματισμό στα παιδιά τους, έτσι ώστε να συμμετέχουν στη διαδικασία και να γίνεται πιο εύκολη η αγορά των απαραίτητων.

Όσον αφορά στις σχολικές τσάντες, η κ. Χριστοφή ανέφερε πως οι γονείς, ιδιαίτερα για τα πρωτάκια των δημοτικών, είναι σημαντικό να ελέγχουν το υλικό των τσαντών για να είναι ανθεκτικές και εύκολες στη διαχείριση και το πλύσιμο, ενώ το μέγεθός τους, όταν θα έχουν όλα τα πράγματα τους μέσα, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους των παιδιών και το ύψος στις τσάντες με ροδάκια, να είναι μικρότερο από τους ώμους.

Η κ. Χριστοφή, τόνισε πως μία τσάντα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και εξήγησε πως οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να είναι σωστοί καταναλωτές και να μην επηρεάζονται από το «βομβαρδισμό» των διαφημίσεων.

Σχετικά με τη γραφική ύλη, η κ. Χριστοφή καλεί τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα προϊόντα που αγοράζουν, καθώς πολλά ίσως να είναι ακατάλληλα, λόγω μυρωδιάς και υλικού, εξηγώντας ότι υπάρχει απουσία κανονισμών στο θέμα αυτό.

Πρόσθεσε, πως οι γονείς μπορούν να ελέγχουν τα προϊόντα από το ευρωπαϊκό σύστημα rapex,το οποίο αφορά προϊόντα εντός της ΕΕ, μέσω μιας γρήγορης ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη – μέλη για πιθανά ακατάλληλα προϊόντα.

Ακόμη, ανέφερε πως οι γονείς μπορούν να αγοράζουν συσκευασίες με περισσότερο προϊόν για μαρκαδόρους, μολύβια, στυλό και μπογιές, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα προϊόντα γραφικής ύλης που μοιάζουν και μυρίζουν ομοιότυπα με τρόφιμα, όπως σβηστήρια.

Της Μαρίας Κυριακίδου