You are here

Γ. Έλληνας: Να στηριχθεί ο τομέας βιολογικών προϊόντων

27/11/2021 06:01

Στήριξη και καθοδήγηση από το κράτος χρειάζεται ο κλάδος βιολογικών προϊόντων, όπως υποστηρίζεται, ώστε να καλλιεργούνται προϊόντα τα οποία θα μπορούν να απορροφούνται από την αγορά ή να εξάγονται στο εξωτερικό για να υπάρχει και το ανάλογο κέρδος που θα κρατήσει τους παραγωγούς στο επάγγελμα.

Ο βοτανολόγος Γιώργος Έλληνας, σε συνέντευξη του στη StockWatch, σχολιάζει την απουσία του κράτους, σε ότι αφορά τη στήριξη του τομέα, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γεωργοί στην προσπάθεια τους να  επεκτείνουν τις καλλιέργειες τους, να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από εξωτερικούς παράγοντες.

Εξηγεί επίσης πως θα μπορούσαν οι πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό να συμβάλουν σε ένα οργανωμένο σχεδιασμό στήριξης της κυπριακής βιολογικής καλλιέργειας.

Παράλληλα, διευκρινίζει γιατί θεωρεί ότι η κυπριακή γη είναι ιδανική για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, αλλά και γιατί τα κυπριακά προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, στην Κύπρο η καλλιέργεια των βιολογικών προϊόντων βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο σε αντίθεση με την κατανάλωση, η οποία κατέκτησε τους κυπρίους γι’ αυτό παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

«Δυστυχώς θα έλεγα ότι ακόμη βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο, αν και ως νησί που είμαστε θα έπρεπε να περιορίσουμε τις συμβατικές καλλιέργειες και να αυξήσουμε τις βιολογικές ή τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές να προωθηθεί η παραγωγή μόνο  βιολογικών προϊόντων», επεσήμανε.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Έλληνας αναφέρεται επίσης, σε περιοχές που θεωρούνται κατάλληλες για συγκεκριμένες καλλιέργειες, καθώς και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κυπριακή ύπαιθρος για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου