You are here

Καταναλωτές: Απροθυμία υπουργείου για προστασία καταναλωτών

15/02/2021 14:21

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για ακόμα μια φορά δείχνει την απροθυμία του για μια αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών, τη στιγμή που είναι το αρμόδιο Υπουργείο που έχει τη νομική ευθύνη για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Στις 11 Νοεμβρίου 2020, σε συνάντηση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών μαζί με την Υπουργό Ενέργειας, τέθηκε υπόψη της το θέμα της τροποποίησης του περί Οργανωμένων Ταξιδιών και Συνδεδεμένων Ταξιδιωτικών Διακανονισμών Νόμου του 2017. Το ίδιο θέμα τέθηκε ξανά στην Υπουργό Ενέργειας στις 21 Δεκεμβρίου 2020 και στις 14 Ιανουαρίου 2021, ξανατέθηκε υπόψη της Υπουργού το όλο θέμα με σχετική επιστολή.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στον νόμο υπάρχει Διάταξη που καθορίζει ως Εγκεκριμένο Σώμα για τη διαχείριση των εγγυητικών που καταθέτουν οι Διοργανωτές Ταξιδιών για εξασφάλιση των ταξιδιωτών σε περίπτωση πτώχευσης τους ή αδυναμίας τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μόνο το Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου και αποκλείει οποιονδήποτε άλλο.

«Η τροποποίηση του νόμου είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη γιατί υπάρχει κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων. Δεν μπορεί ο σύνδεσμος των διοργανωτών  ταξιδιών να διαχειρίζεται τις εγγυητικές των μελών του. Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης συμφερόντων ήταν μέλη του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, ακόμα και αξιωματούχος ή αξιωματούχοι του Συνδέσμου, να παραβιάζουν το νόμο και να καταθέτουν μικρότερης αξίας εγγυητικές, σε βάρος των καταναλωτών και κατά παράβαση του νόμου», προστίθεται.

Για το θέμα της παραβίασης του νόμου αναφορικά με τις εγγυητικές, έγινε γραπτή καταγγελία στην Αρμόδια Αρχή που είναι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας από τις αρχές Μαΐου 2020, χωρίς ακόμα δυστυχώς να ολοκληρωθεί η διερεύνηση αναφέρεται και προστίθεται ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διερεύνησης φαίνεται να είναι ηθελημένη ενέργεια από μέρους της Αρμόδιας Αρχής.

Ο Σύνδεσμος δίνει στη δημοσιότητα και στην επιστολή προς την Υπουργό Ενέργειας μεταξύ των οποίων αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν γνωρίζετε και φέρετε ακέραια την ευθύνη για τη μη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Είναι απαράδεκτο, σήμερα που όλοι μιλούν και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για αποτροπή κρουσμάτων διαφθοράς, εσείς ως μέλος της Κυβέρνησης, να γνωρίζετε ότι η σχετική πρόνοια στο νόμο είναι ένα ανοικτό παράθυρο που δυνατό να οδηγήσει στη διαφθορά και εσείς να διστάζετε να το κλείσετε».