You are here

Κτίζουν απόθεμα εν μέσω πανδημίας τα νοικοκυριά

04/05/2021 06:37

Απόθεμα καταθέσεων κτίζουν εν μέσω της πανδημίας τα εγχώρια νοικοκυριά, των οποίων το σύνολο καταθέσεων για δεύτερο συνεχή μήνα, ξεπερνά το σύνολο των δανείων τους.

Στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κεντρική Τράπεζα αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις επιπτώσεις στις αποταμιεύσεις που επέφεραν τα απανωτά lockdown στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις των κυπρίων τον Μάρτιο του 2021 υπερτερούσαν των δανείων κατά €51,18 εκατ.  

Οι καταθέσεις φθάνουν τα €24,9 δισ. και τα δάνεια τα €24,8 δις. Τον Φεβρουάριο, το καταθετικό απόθεμα έφθασε στα €67,4 εκατ.

Ένα χρόνο πριν, δηλαδή τον Μάρτιο του 2020, υπήρχε έλλειμμα €2,3 δισ. καθώς οι καταθέσεις ανέρχονταν σε €23,8 δισ. και τα δάνεια σε €26,2 δις.

Τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η αύξηση στο καταθετικό απόθεμα αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενος μήνες, καθώς πλέον οι κύπριοι είναι προσεκτικοί στα έξοδά τους, ενώ την ίδια στιγμή αποφεύγουν τα μεγάλα δανειοδοτικά ανοίγματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, οι συνολικές καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανέρχονται στα €48,4 δισ. και τα το σύνολο των δανείων στα €31,6 δισ. με τη ρευστότητα να ανέρχεται στα €16,8 δισ.

Της Γεωργίας Χαννή