You are here

Στοχεύουν σε περαιτέρω διείσδυση καρτών στην Κύπρο

08/12/2022 15:24

Το πλεονέκτημα της χρήσης της κάρτας για τις εμπορικές συναλλαγές και τις πληρωμές από τους εμπορευόμενους και  καταναλωτές είναι η ασφάλεια και η ταχύτητα, ανέφερε ο  νέος Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Παναγιώτης Πολύδωρος τονίζοντας ότι στόχος είναι η περαιτέρω διείσδυση των καρτών στην αγορά.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου είπε, ότι σύμφωνα με στοιχεία σχετικής έρευνας η,  κυπριακή αγορά τα τελευταία τρία χρόνια αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς  και με διψήφιους  αριθμούς, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αγορές της Κεντροανατολικής Ευρώπης.

«Συνεπώς το 2021 και 2022 οι κυπριακές κάρτες αναπτύχθηκαν με ρυθμό ανάπτυξης 10% και 19% από εμπόρους  ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των συναλλαγών είναι πιο ψηλός γεγονός που αντανακλά την αύξηση των πληρωμών από τους κυπρίους ακόμη και σε πολύ μικρές αποδείξεις συναλλαγών, όπως για παράδειγμα στα περίπτερα».

Πρόσθεσε ότι «ο κύπριος χρησιμοποιεί την κάρτα του για να πληρώσει φόρους». 

«Άρα», επεσήμανε ο κ.  Πολύδωρος, η μέση αξίας της συναλλαγής η οποία μειώνεται κάθε χρόνο το 2022 ήταν στα €51 ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο είναι στα €28.

Τόνισε ότι «θα είμαστε ευχαριστημένοι όσο μειώνεται το συγκεκριμένο νούμερο».

Όσον αφορά το δείκτη ωριμότητας της αγοράς, ο οποίος καταδεικνύει το ποσοστό των αγορών με κάρτα, είπε ότι παρατηρείται σημαντική εξέλιξη στην κυπριακή αγορά με αποτέλεσμα το 2021 να ανέλθει στο 53% σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δηλαδή καταδεικνύεται ότι ο μισός όγκος καταναλωτικής δαπάνης το 2021 έγινε μέσω κάρτας και το υπόλοιπο μισό με μετρητά.

«Ο δείκτης αυτός κατατάσσει την Κύπρο  σε ψηλά επίπεδα της Ευρώπης δείχνοντας ότι η κάρτα έχει διείσδυση στην κυπριακή αγορά. Συγκρίνοντας το ποσοστό με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 19 χωρών η Κύπρος είναι στο 37% άρα φαίνεται ότι η Κύπρος έκανε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός».

Σημείωσε ότι «ο κύπριος χρησιμοποιεί πολύ την κάρτα του για να πληρώσει φόρους».

Σύμφωνα με τον κ. Πολύδωρο, τα χρόνια της πανδημίας η ανέβηκε η χρήση της κάρτας.

Παρόλα αυτά είπε ότι «ο στόχος είναι να αυξηθεί η χρήση της κάρτας και οι ηλεκτρονικές πληρωμές».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «το 2015 στην Ελλάδα το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών ήταν στο 7% ενώ σήμερα είναι στο 33% διότι οι κάρτες αγκαλιάστηκαν από δυο  διαδοχικές κυβερνήσεις και νομοθέτησαν ώστε να διευκολύνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Κύπρο  με την πρόσφατη νομοθεσία του 2021 η οποία παρέχει την επιλογή πληρωμής  με κάρτα ή μετρητά».

Όπως είπε, «μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα έδειξε ότι με τη χρήση της κάρτας καταπολεμάται και η  φοροδιαφυγή καθώς από το 2015 μέχρι το 2019 κάθε 1% αύξησης της διείσδυσης της κάρτας έφερνε 0,13% επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ» .

Της Ηρώς Ευθυμίου