You are here

Ξανά στο δικαστήριο για καταχρηστικές ρήτρες

10/08/2021 12:28

Ο κυπριακός σύνδεσμος καταναλωτών προτίθεται να καταχωρήσει νέες αιτήσεις στο δικαστήριο εναντίον τραπεζών, σε σχέση με καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις και απευθύνει έκκληση για οικονομική στήριξη για να συνεχίσει τις δικαστικές διαδικασίες εναντίον των τραπεζών.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της προστασίας των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, ο σύνδεσμος προχώρησε μέχρι σήμερα σε καταχώρηση αιτήσεων στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας.

«Με τις Αιτήσεις, μεταξύ άλλων, ζητείται από το δικαστήριο όπως διατάξει την επιστροφή όλων των τυχόν παράνομων χρεώσεων στα δάνεια των καταναλωτών λόγω καταχρηστικών ρητρών. Πρόθεση του Συνδέσμου, είναι να καταχωρήσει παρόμοιες αιτήσεις εναντίον και των άλλων τραπεζών», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι η δικαστική διαδικασία εναντίον των τραπεζών, στοχεύει στην επιστροφή όλων των τυχόν παράνομων χρεώσεων σ’ όλους τους καταναλωτές οι οποίοι έτυχαν τέτοιων χρεώσεων, ανεξάρτητα αν κινήθηκαν νομικά εναντίον της τράπεζας ή όχι. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στα ιστορικά νομικά δρώμενα της Κύπρου που κινείται τέτοια διαδικασία για προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών.

«Σε περίπτωση που το Δικαστήριο κάνει αποδεχτή την Αίτηση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στους καταναλωτές, ίσως, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς οι καταναλωτές να είναι υποχρεωμένοι να ασκήσουν ατομική προσφυγή εναντίον της τράπεζας», όπως αναφέρεται.

Ο σύνδεσμος υποστηρίζει ότι «το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και ειδικά η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή,  αρνείται μέχρι σήμερα να καταθέσει αίτηση στο Δικαστήριο για προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, ως έχει υποχρέωση να το κάνει σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία». «Επιπρόσθετα, αρνήθηκε την περεταίρω οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών εναντίον των τραπεζών», όπως αναφέρεται.

Ο σύνδεσμος απευθύνει έκκληση για οικονομική στήριξη για συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας που άρχισε εναντίον των τραπεζών, καθώς όπως σημειώνεται οι οικονομικές του δυνατότητες «είναι πολύ περιορισμένες», ενώ επισημαίνεται ότι παράνομες χρεώσεις δεν έχουν μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και τα πλήρως εξυπηρετούμενα.