You are here

Αλκοολούχα: Αυξήσεις επί αυξήσεων

15/12/2003 18:33
Νέες σημαντικές αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών προνοεί εναρμονισιακό νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών και αφορά την ευθυγράμμιση με το Κοινοτικό δασμολόγιο.

Οι αυξήσεις αφού εγκριθούν από την Ολομέλεια θα τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ νέες αυξήσεις θα έχουμε σε λίγους μήνες και με την επίσημη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου, 2004. Συγκεκριμένα, από £1,19 που είναι σήμερα ο φόρος ανά λίτρο επί της καθαρής αλκοόλης, θα ανέλθει στις £2.50 και από την 1η Μαίου θα φθάσει τουλάχιστον τις £3.20, που είναι ο ελάχιστος συντελεστής του φόρου κατανάλωσης στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, από την ερχόμενη Πέμπτη μειώνονται οι δασμοί στα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των φόρων κατανάλωσης, ούτως ώστε ο φόρος κατανάλωσης τόσο για τα εισαγόμενα όσο και για τα εγχώρια να διαμορφωθεί στις £2.50 «ανά λίτρο καθαρής αλκοόλης».

Όπως αναφέρεται στην σχετική εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, η μείωση των εισαγωγικών δασμών ανά £1, «ισοδυναμεί με αύξηση του φόρου κατανάλωσης κατά £2 το λίτρο επί της καθαρής αλκοόλης. Τα εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά επιβαρύνονται σήμερα με 0.50 σεντ επί της καθαρής αλκοόλης, ενώ τα εγχώρια με £1.19».

Του Κυριάκου Κυριακίδη