You are here

Ανέκαμψε το λιανεμπόριο το 2004

31/03/2005 16:56

Σε φάση ανάκαμψης εισήλθε τον περασμένο χρόνο το λιανικό εμπόριο. Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο αυξήθηκε κατά 2,2%, ενώ ο δείκτης αξίας κύκλου εργασιών κατά 4,9% σε σχέση με το 2003. Εκείνη τη χρονιά, ο όγκος στο λιανικό εμπόριο είχε μειωθεί κατά 1,4% ενώ η αξία είχε αυξηθεί κατά 2,2% σε σχέση με το 2002.

Παρά τις θετικότερες εξελίξεις την περασμένη χρονιά, ο πρόεδρος της εισηγμένης στο ΧΑΚ, Λαϊκή Υπεραγορά Ορφανίδης, Χρήστος Ορφανίδης, εκτιμά ότι το λιανεμπόριο στην Κύπρο θα ακολουθεί κι αυτό μια παράλληλη πορεία με το ευρωπαϊκό. «Θα εύχεσαι κάθε χρόνια να πιάνεις τον πληθωρισμό» με την αύξηση του τζίρου, είπε χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι ο περασμένος χρόνος κύλησε καλά για την εταιρεία του, με το τζίρο της να αυξάνεται με ψηλότερο ρυθμό απ’ ό,τι ο πληθωρισμός, ο «άρχοντας των υπεραγορών» επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου γνωρίζουν ότι αύξηση του τζίρου τους μπορούν να πετύχουν μόνο με την αύξηση των καταστημάτων τους.

Ένας από τους λόγους που ο κύκλος εργασιών πλέον θα πάψει να αυξάνεται με τους παλαιότερους ρυθμούς, εξήγησε, θα πρέπει να αναζητηθεί στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς. «Πέρασε πια ο καιρός που ο κόσμος πετούσε τα λεφτά του. Τώρα κοιτάζει την τσέπη του», είπε.

Πάντως, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας προσφέρουν ενδείξεις για ύπαρξη ευκαιριών στον επιχειρηματικό τομέα. Συγκεκριμένα, όσοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνταν στους τομείς του εμπορίου «επίπλων, φωτιστικών, ειδών νοικοκυριού, ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συσκευών, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών» κατάφεραν να πουλήσουν συνολικά 10,2% περισσότερες ποσότητες προϊόντων βελτιώνοντας ταυτόχρονα τους τζίρους τους κατά 13,5%. Μεγάλη αύξηση της τάξεως του 8,5% κατέγραψαν και οι ποσότητες «φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων, καλλυντικών και ειδών τουαλέτας», οι τζίροι των οποίων όμως αυξήθηκαν κατά μόλις 3,7%, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί και στην κατάργηση εισαγωγικών δασμών.

Αντίθετα, πτώση κατά 11,1% καταγράφηκε στις ποσότητες που διατέθηκαν στην κατηγορία «λιανικού εμπορίου βιβλίων, εφημερίδων και χαρτικών και άλλου εμπορίου σε ειδικευμένα καταστήματα», η οποία συνοδεύτηκε από μείωση του τζίρου κατά 7,8%.

Του Στέλιου Ορφανίδη