You are here

Ανελέητη η αύξηση στις τιμές των καυσίμων

20/06/2022 11:23

Νέες αυξήσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες στα καύσιμα, με τις τιμές βρίσκονται ένα βήμα πριν τα €2 το λίτρο.

Όπως είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα στον Alpha, αναμένονται νέες αυξήσεις σήμερα αναφέροντας ότι είναι πολύ πιθανόν οι τιμές να σπάσουν το φράγμα των €2.

«Οι πιο χαμηλές τιμές που υπάρχουν σήμερα θα αυξηθούν στις πιο ψηλές σημερινές», ανέφερε ο κ. Κώστα λέγοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να μην γίνεται έλεγχος των τιμών από τη στιγμή που φτάνουν στο λιμάνι και στο πρατήριο.

Όσον αφορά τη διαφορά στις τιμές από ένα πρατήριο στο άλλο, ενώ βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ο κ. Κώστα είπε ότι αυτό γίνεται για δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος, επειδή πιθανότατα το ένα πρατήριο να έχει ακόμη απόθεμα και να το διαχειρίζεται πρατηριούχος και ο δεύτερος λόγος, επειδή υπάρχει αισχροκέρδεια, οι τιμές είναι πιο ψηλές από το κανονικό και τα πρατήρια δεν είναι ανεξάρτητα».

Πρόσθεσε ότι σημαντικό κομμάτι του κύκλου των καυσίμων, είναι πως υπάρχουν εταιρείες που πουλούν το καύσιμο σε χονδρική τιμή σε πρατήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμητος ανταγωνισμός.

Τα πιο πάνω αναφέρθηκαν και στην τελευταία συνεδρία της Βουλής, με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ανέφερε ο κ. Κώστα, εξηγώντας ότι δεν μπορούν να δίνονται δικαιολογίες του τύπου «υπάρχει μεγάλος κύκλος εργασιών» και να υπάρχει μικρό κέρδος.

«Το Τμήμα Τελωνίων πρέπει να διενεργεί αυστηρότερους ελέγχους, πρέπει να δοθούν εργαλεία στην επιτροπή της βουλής και η Υπηρεσία Προστασίας Ανταγωνισμού και Καταναλωτή πρέπει να ελέγχει τις τιμές όταν φτάνουν στα πρατήρια», ανέφερε.

Μαύρος Απρίλης

Στις αυξήσεις του διυλησμένου πετρελαίου αναφέρθηκε επίσης ο κ. Κώστα, λέγοντας ότι μέσα στον Απρίλιο έγιναν όλα: αυξήσεις σε όλα τα καύσιμα, αύξηση στην ισοτιμία του ευρώ και του δολαρίου, αύξηση στα ναύλα των πλοίων.

«Βάλε μου 5 ευρώ, να πάω απέναντι να το γεμίσω», φράση που φαίνεται να ακούουν οι πρατηριούχοι, αφού οι τιμές των καυσίμων τον μήνα για μια οικογένεια ξεπερνούν κάθε προηογύμενο.

Ερωτηθείς για το τι γίνεται με τον έλεγχο στα καύσιμα από τα κατεχόμενα ο κ. Κώστα, είπε ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, λέει ότι ο Υπουργός μπορεί να καθορίσει ιχνηλάτηση των καυσίμων με οποιοδήποτε τρόπο, αναφερόμενος στα χρωματισμένα καύσιμα.

Αυτό όμως δεν συνεπάγει ότι μπορεί να διενεργηθεί έλεγχος για τα καύσιμα από τα κατεχόμενα.

Στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα του πλαφόν στις τιμές.

Οι τιμές μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, οι τιμές Παγκύπρια μέχρι σήμερα για την αμόλυβδη 95 οκτανίων είναι η πιο φθηνή τιμή €1,727, η πιο ακριβή €1,867 και η μέση τιμή €1,802.

Για την αμόλυβδη 98 οκτανίων η πιο φθηνή τιμή είναι €1,777, η πιο ακριβή €1,908 και η μέση τιμή €1,850. Το πετρέλαιο κίνησης είναι στην πιο φθηνή του τιμή €1,808, στην πιο ακριβή €1,997 ενώ η μέση τιμή €1,880.

Της Μαρίας Κυριακίδου