You are here

Black Friday: Το μεγάλο στοίχημα οι online αγορές

26/11/2020 13:29

Στις online αγορές ποντάρουν οι σύνδεσμοι καταναλωτών τη «Μαύρη Παρασκευή» δηλώνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η απήχηση που θα έχει ανάμεσα στους καταναλωτές το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις ημέρες που θα διαρκέσει ο θεσμός του Black Friday, ο οποίος θα επεκταθεί πέραν της Παρασκευής.

«Θα είναι ένα τεστ για εμάς μετά τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει ώστε να ενισχυθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο και στην Κύπρο», δήλωσε στη  StockWatch, ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου.

Διευκρίνισε ότι «τα δικαιώματα των καταναλωτών μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι διαφορετικά από αυτά της φυσικής παρουσίας τους στα καταστήματα. Όταν ψωνίσει κάποιος μέσω διαδικτύου έχει το δικαίωμα υπαναχώρησης από τη συναλλαγή χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους εντός 14 ημερών και ο επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένος να δεχθεί πίσω το εμπόρευμα και να επιστρέψει τα λεφτά που του έχουν καταβληθεί ενώ αντίθετα οι αγορές εντός του καταστήματος ο αγοραστής  θα πρέπει να γνωρίζει την πολιτική τις κάθε επιχείρησης σχετικά με τις αλλαγές και επιστροφές των προϊόντων».

Συνέστησε προς τους καταναλωτές να προβαίνουν σε έρευνα αγοράς πριν την οποιαδήποτε αγορά και υπενθύμισε ότι τα malls Λεμεσού και Πάφου θα είναι κλειστά μέχρι την 30η Νοεμβρίου που λήγουν τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown στις δύο πόλεις.

Κλειστά τα malls Λεμεσού  και Πάφου

Η διευθύντρια εργασιακών σχέσεων και εργατικής νομοθεσίας της ΟΕΒ  Λένα Παναγιώτου, δήλωσε ότι ο θεσμός της Black Friday,  τις δύσκολες ημέρες που διέρχεται το λιανικό εμπόριο θεωρείται ιδανικός και για τους καταναλωτές και για τους ίδιους τους καταστηματάρχες.

«Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό το ηλεκτρονικό εμπόριο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φυσική παρουσία και συνωστισμός στα καταστήματα, διότι όπως διαφάνηκε από τον περασμένο Μάρτιο που ίσχυσε το τρίμηνο lockdown, οι κύπριοι άρχισαν να εξοικειώνονται σιγά σιγά με τις online αγορές», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «εντείναμε τις προσπάθειες μας ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το ηλεκτρονικό εμπόριο και στον τόπο όχι μόνο για την ημέρα του Black Friday, αλλά ως μια μόνιμη πρακτική συναλλαγών».

Κατά τα άλλα σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις είναι πανέτοιμες να δεχθούν τους καταναλωτές τηρώντας πάντα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και τα πρωτόκολλα του υπουργείου υγείας και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε ανεπιθύμητα επεισόδια και έκτροπα.

Τόνισε ότι ειδικότερα φέτος οι προσφορές θα είναι πάρα πολύ ελκυστικές για το καταναλωτικό κοινό.

Στο μεταξύ η ΟΕΒ με σχετική ανακοίνωση ενημερώνει ότι τους καταναλωτές ότι αναφορικά με τη λειτουργία καταστημάτων λιανικού εμπορίου σε Λεμεσό και Πάφο (πολυκαταστήματα όχι τα malls τα οποία θα είναι κλειστά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου) πέραν των 500 τ.μ. στις επαρχίες Λεμεσού  και Πάφου, έχει διευκρινιστεί ότι αυτά μπορεί να λειτουργούν εφόσον περιορίσουν τον ωφέλιμο χώρο στα 500 τ. μ. 

Της Ηρώς Ευθυμίου