You are here

Εκτοξεύτηκαν οι μικροπληρωμές με κάρτες λόγω ιού

09/07/2020 13:12

Με κάρτες πληρώνουν ακόμα και για λίγα ευρώ οι κύπριοι, στα είδη περιπτέρου και πρακτορεία ειδήσεων, όπως διαφαίνεται από νέα στοιχεία της JCC.

Τον Ιούνιο, η χρήση καρτών σε περίπτερα και πρακτορεία ειδήσεων σημείωσε αύξηση 103%, στις υπεραγορές αύξηση 33%, στις ασφάλειες 47% και στα άλλα είδη τροφίμων και ποτών καθώς και αρτοποιεία 36%.

Εκπρόσωπος της JCC ανέφερε στη StockWatch, ότι στα είδη περιπτέρου και φούρνους υπάρχει σημαντική αύξηση στα μικροποσά.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταστημάτων διαρκούς εξυπηρέτησης- περιπτέρων Ανδρέας Θεοδούλου σημειώνει στη StocKWatch ότι υπάρχει αύξηση στη χρήση καρτών στα περίπτερα λόγω της προώθησης από τις τράπεζες των ανέπαφων συναλλαγών λόγω του κορωνοϊού. Τονίζει ότι μπήκε πλέον στην κουλτούρα των κυπρίων η χρήση των καρτών στα περίπτερα. 

Ο κ. Θεοδούλου σημειώνει ότι για τα προϊόντα που πωλούν περισσότερο όπως τσιγάρα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας το περιθώριο κέρδους είναι πολύ χαμηλό καλώντας την JCC να τους αποκόπτει μικρότερα ποσοστά.

Σε αντίθεση με τα περίπτερα και φούρνους, μείωση 91% σημειώθηκε σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες, 32% στα πρατήρια καυσίμων και 39% στα είδη ένδυσης, υπόδησης  και αξεσουάρ.

Η χρήση πιστωτικών καρτών από κύπριους στην εγχώρια αγορά σημείωσε αύξηση 23% τα δεύτερο τρίμηνο του 2020 φθάνοντας στο €1,2 δισ.

Στο εξωτερικό, η χρήση πιστωτικών καρτών από κύπριους που περιλαμβάνει και τις αγορές μέσω διαδικτύου παρουσίασε μείωση 30% φθάνοντας τα €324,3 εκ.

Αναφορικά με τους ξένους, η χρήση πιστωτικών καρτών το δεύτερο τρίμηνο του έτους σημείωσε μεγάλη μείωση 76% στα €72,5 εκ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020 (πριν την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην διακίνηση) η χρήση των κυπριακών καρτών στην Κύπρο παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 13% σε ποσά (volume), σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ σε συναλλαγές η αύξηση ανερχόταν στο 21%.
 
 Επιπλέον, υπήρχε και μια μικρή αύξηση της τάξης του 3% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 σε ό,τι αφορά την χρήση των κυπριακών καρτών στο εξωτερικό.
 
Σε αντίθεση, μικρή μείωση 10% στα ποσά παρουσίασε η χρήση ξένων καρτών στην Κύπρο το ίδιο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε κατά 1%.

Της Γεωργίας Χαννή