You are here

Φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών

08/04/2022 07:21

Φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών προκαλούν οι απανωτές αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει.

Στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Cystat δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 7,13% το Μάρτιο από 6,6% το Φεβρουάριο ανεβαίνοντάς στο ψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1995.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται και στο StatWatch, οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με το Μάρτιο του 2021 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 31,9%, στα Πετρελαιοειδή με ποσοστό 27,3% και στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 18,2%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η μεγαλύτερη μεταβολή παρουσιάστηκε στον Ηλεκτρισμό με ποσοστό 7,9%.

Συγκριτικά με το Μάρτιο του 2021, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (16,6%) και Μεταφορές (14,0%).

Αύξηση σχεδόν σε όλα

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, το Μάρτιο του 2022 οι τιμές των φρέσκων λαχανικών παρουσιάζουν αύξηση 47,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο, των υγρών καυσίμων 22,6% και των ειδών ταξιδιού 14%.

Αύξηση 12,8% σημειώνεται και στο πετρέλαιο, 11,4% στα είδη ένδυσης για βρέφη και παιδιά, 11,1% στα είδη ένδυσης για άντρες.

Αυξημένη σε σχέση με τις αρχές του έτους καταγράφεται και η τιμή του υγραερίου, 6,8% της βενζίνης και 7,5% των ζυμαρικών.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο πρόεδρος του συνδέσμου Μάριος Δρουσιώτης, σημειώνει ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής καταγράφεται μια σημαντική αύξηση σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που περιέχονται στο δείκτη τιμών καταναλωτή.

«Αναμένεται ότι τον Απρίλιο και Μάιο θα παρουσιαστούν ακόμη μεγαλύτερες και περισσότερες αυξήσεις τόσο στα τρόφιμα, στα ποτά, όσο και στις υπηρεσίες», τονίζει.

Μπουρλότο και στα καύσιμα

Ανοδική πορεία συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων.

Με βάση τα στοιχεία που παρέχει σε πραγματικό χρόνο το παρατηρητήριο λιανικών τιμών καυσίμων της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή, η μέση παγκύπρια τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έφτασε στα €1,485 ανά λίτρο, με τη φθηνότερη τιμή να είναι στα €1,404 και την ακριβότερη στα €1,549. 

Ένα μήνα πριν, στις 8 Μαρτίου, η μέση παγκύπρια τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έφθανε στα €1,372 ανά λίτρο, με τη φθηνότερη τιμή να είναι στα €1,299 και την ακριβότερη στα €1,438. 

Στο πετρέλαιο κίνησης, η μέση παγκύπρια τιμή διαμορφώνεται στα €1,726, με φθηνότερη τιμή το €1,665 και ακριβότερη το €1,779.

Η μέση παγκύπρια τιμή στις 8 Μαρτίου έφθανε τα €1,426, με φθηνότερη τιμή το €1,359 και ακριβότερη το €1,493.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων σημειώνει αύξηση 16,9 σεντ, το πετρέλαιο κίνησης 30,8 σεντ και το πετρέλαιο θέρμανσης 32, σεντ.

Αυξημένα τα τιμολόγια ηλεκτρισμού

Αυξημένες αναμένονται και οι τιμές που θα κληθούν σύντομα να καταβάλουν οι καταναλωτές και για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, οι λογαριασμοί που θα εκδίδονται από 1η Απριλίου (οικιακών πελατών) θα είναι αυξημένοι κατά 16% περίπου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ή κατά 27% σε σχέση με δυο μήνες προηγουμένως.  

«Η τιμή του ρεύματος παρουσιάζει αύξηση και αυτό οφείλεται στην αυξητική τάση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, αλλά και στις ψηλές τιμές των δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων. Η κατάσταση της τιμής του πετρελαίου είναι πολύ ασταθής. Την παρακολουθούμε καθημερινά και ανεβοκατεβαίνει συνεχώς», σημείωσε.

Όπως αναφέρει, η αύξηση προκύπτει και από το γεγονός ότι 1.3.2022 – 30.4.2022 τα τιμολόγια παρουσιάζουν διαχωρισμένο το ποσό που υπόκειται σε ΦΠΑ, σε ποσό όπου θα εφαρμόζεται το 9% και σε ποσό όπου θα εφαρμόζεται το 19%. 

Παράταση δυο μηνών θα δοθεί και στους πελάτες που εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής μειώθηκε στο 5% για διάρκεια 6 μηνών, μέχρι τέλος Ιουνίου που τώρα παρατείνεται μέχρι τέλος Αυγούστου.

«Η πραγματικότητα είναι πως διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο.  Σημειώνεται ένα ράλι τιμών λόγω της πανδημίας αλλά και της πρόσφατης πολεμικής κατάστασης στην Ουκρανία.

Επικρατεί τόσο ασταθές και αβέβαιο περιβάλλον που δεν μπορεί καμία χώρα να προβεί σε προβλέψεις», τονίζει η κ. Παπαδοπούλου.

Επισημαίνει ότι η Κύπρος και η ΑΗΚ εισάγουν καύσιμα από το εξωτερικό, εξηγώντας ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αφορά κυρίως στο κόστος καυσίμου και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων, τα οποία είναι παράγοντες που ούτε η ΑΗΚ ούτε καμία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς δεν μπορεί να ελέγξει.

Αύξηση τιμολογίων ΑΗΚ κατά 40% σε ένα χρόνο

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, στους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 40% η οποία περιλαμβάνει τη σημαντική αύξηση στο κόστος καυσίμων, αλλά και την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων.   

Σε πραγματικούς αριθμούς όπως ανέφερε, ένας οικιακός πελάτης με κατανάλωση 800 kwh πληρώνει τώρα €235 τη διμηνία, ενώ πέρυσι πλήρωνε €167 για την ίδια κατανάλωση.

Έπονται νέες αυξήσεις στα βασικά αγαθά

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές αγαθών πρώτης ανάγκης, αναμένεται ότι θα επεκταθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Την αύξηση των τιμών βασικών αγαθών κατέδειξε και το τελευταίο παρατηρητήριο τιμών της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o επικεφαλής της υπηρεσίας Αντώνης Ιωάννου, τα νέα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών αναμένεται καταδείξουν αυξήσεις σε πολλά βασικά καταναλωτικά είδη.

«Από τα στοιχεία θα δούμε, για τα προϊόντα που ανησυχούμε όπως το ψωμί, το γάλα και τα ζυμαρικά, πόσες θα είναι οι αυξήσεις και κατά πόσο δικαιολογούνται», τονίζει.

Στη βουλή το ν/σ για πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι εκκρεμεί η τροποποίηση του νόμου για να μπορεί να μπαίνει πλαφόν και στο μικτό περιθώριο κέρδους και όχι μόνο στην ανώτατη τιμή προϊόντων.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή χθες και τροποποιεί τον περί καθορισμού ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε ειδικές περιπτώσεις νόμο, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο εξουσιών του υπουργού με συμπερίληψη της δυνατότητας καθορισμού ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους.

Ο υφιστάμενος νόμος παρέχει τη δυνατότητα στον αρμόδιο Υπουργό να εκδίδει διάταγμα με το οποίο να καθορίζει για περίοδο μέχρι 45 ημέρες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα προϊόντα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24/2/2022 και η συνεχιζόμενη αρνητική επίδραση της πανδημίας στην παγκόσμια αγορά, προκαλούν έκτακτες και εξαιρετικές συνθήκες που καθιστούν αναγκαία την εισαγωγή πρόσθετων ρυθμίσεων που να διασφαλίζουν την παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας.

Με τη ρύθμιση όπως αναφέρεται, επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους που παρουσιάζονται διαταραχές των συνθηκών της παγκόσμιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων.

Υπενθυμίζεται, ότι η υπουργός ενέργειας Νατάσα Πηλείδου εξέδωσε στις αρχές Μαρτίου διάταγμα με το οποίο διευρύνεται ο κατάλογος των βασικών προϊόντων στα οποία υπάρχει η δυνατότητα επιβολής ανώτατης τιμής, ώστε να περιλαμβάνει και τα σιτηρά. Συγκεκριμένα, στον κατάλογο, πέραν από το ψωμί, το γάλα, το νερό, τα καύσιμα και τον καφέ, με το νέο διάταγμα προστέθηκαν το κριθάρι και το καλαμπόκι.

Ενώπιον της βουλής εκκρεμεί και πρόταση νόμου που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα το ΑΚΕΛ για να παρέχεται η δυνατότητα επιβολής πλαφόν σε πετρελαιοειδή, όταν επικρατούν δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην αγορά.

Της Γεωργίας Χαννή