You are here

Καδής: Η Κύπρος εξασφαλίζει την προστασία καταναλωτών

08/12/2018 18:14

Η Κύπρος εξασφαλίζει με νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις την προστασία των καταναλωτών και την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Στον χαιρετισμό του στην Διεθνή Έκθεση «FoodPanoramaExpo & Οινογεύσεις 2018», στην παρουσία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας Ολυμπίας Τελιγιορίδου, ο κ. Καδής είπε ότι η Έκθεση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επαγγελματίες στη βιομηχανία των τροφίμων και των ποτών να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές ή άλλους ενδιαφερόμενους, να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και γενικότερα η Κυβέρνηση, στην ιδιωτική πρωτοβουλία για πληροφόρηση των καταναλωτών στον πολύ ευαίσθητο τομέα των τροφίμων και των ποτών.

Στην Έκθεση, προβάλλεται μεγάλη ποικιλία προϊόντων με τη συμμετοχή επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε τοπικά προϊόντα, στα οποία η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σπουδαία παράδοση.

Σημειώνοντας το αυξανόμενο ανταγωνισμό που παρουσιάζει σήμερα η εμπορία των τροφίμων, είπε ότι η Κύπρος, στο πλαίσιο της ενωσιακής πολιτικής ασφάλειας τροφίμων, εξασφαλίζει με νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις την προστασία των καταναλωτών και την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Τα τελευταία χρόνια έχουν θεσπιστεί, είπε, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όρια και μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα, ποιοτικά πρότυπα, κώδικες ορθής πρακτικής, κανόνες φυτοϋγείας, πλαίσιο ορθής μεταχείρισης των ζώων και σχέδιο πρόληψης των κινδύνων μόλυνσης. Η Κύπρος εφαρμόζει τις πρακτικές αυτές και αποτελεί ενεργό μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Διεθνούς Διατροφικού Κώδικα και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή εκδήλωση και η παρουσία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας, του δίνει την ευκαιρία να αναφερθεί και στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλεται από Ελλάδα και Κύπρο, τόσο για την ασφαλή διακίνηση των τροφίμων και των ποτών μέσα στην αγροδιατροφική αλυσίδα όσο και για άλλα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους αγρότες, τους μεσολαβητές στην προώθηση των προϊόντων τους καθώς και τους ίδιους τους καταναλωτές.