You are here

Καμπάνα ΛΚ 200,000 σε 12 ασφαλιστικές

09/09/2002 20:34
Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για «καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης»

Πρόστιμο ύψους 200 χιλιάδων λιρών επέβαλε πριν από λίγο η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού σε 12 Ασφαλιστικές εταιρίες που ασχολούνται στο τομέα της υγείας και οι οποίες είχαν προχωρήσει σε συμφωνία με αριθμό ιδιωτικών κλινικών.

Εξετάζοντας καταγγελία άλλου ιδιώτη κλινικάρχη που δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία, η ΕΠΑ διαπίστωσε ότι, αφενός η εν λόγω σύμπραξη αντιβαίνει τις πρόνοιες του Νόμου περί Προστασίας του Ανταγωνισμού, αφετέρου δε, παραβίαση του άρθρου 6. Διαπίστωσε δηλαδή «καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης».

Πάντως, σύμφωνα, με πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιριών η συμφωνία έγινε για το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασφαλιζομένων, με την επισήμανση ότι το 80% των εταιριών παρουσιάζει ζημιές λόγω του υψηλού ιατρικού κόστους, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι αναπόφευκτη μια αύξηση του κόστους ιατρικής ασφάλισης.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες αντιμετώπιζαν το φάσμα επιβολής προστίμου μέχρι και το ένα εκατομμύριο λίρες.

Του Κυριάκου Κυριακίδη