You are here

ΚΟΠ – Lumiere στην ΕΠΑ για… «σικέ(;)»

20/08/2003 12:30
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα κάνει διακοπές... Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των τραπεζών και της Muskita η Επιτροπή καλείται τώρα να εξετάσει άλλη μια δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση που αφορά τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι ενώπιον της Επιτροπής βρίσκεται από την περασμένη Πέμπτη καταγγελία για ενδεχόμενη δημιουργία άτυπου καρτέλ και για πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), τη Lumiere TV και τη Lumiere Services.

Η καταγγελία έγινε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 στις 13 Αυγούστου και, όπως πληροφορείται η StockWatch, αναφέρεται στις συμφωνίες των τριών για μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων του Κυπριακού πρωταθλήματος και κυπέλλου αλλά και για τις χρεώσεις της Lumiere σε άλλα κανάλια για τα μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα των αγώνων.

«Σικέ(;)»

Η 11-σέλιδη καταγγελία αφορά τις συμφωνίες που υπέγραψε η ΚΟΠ με τη Lumiere και με ιδιώτη τα τελευταία επτά χρόνια, και που σύμφωνα με τους δικηγόρους του ANT1, Ανδρέα Χαβιαρά και Στέφανο Μαυροκέφαλο, απέκλεισαν τον ανταγωνισμό με την αποκλειστική ανάθεση των δικαιωμάτων μετάδοσης ζωντανών αγώνων και μαγνητοσκοπημένων στιγμιότυπων στη Lumiere, «δίδοντας» στην τελευταία δεσπόζουσα θέση. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του ANT1, η Lumiere ενδεχομένως εκμεταλλεύτηκε τη θέση αυτή για να επιβάλει «απαγορευτικές τιμές» και να λαμβάνει υπέρμετρα μεγάλα κέρδη σε σχέση με τα δικαιώματα που πληρώνει στην ΚΟΠ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΑΝΤ1 φέρεται να κατηγορεί την Lumiere για χρεώσεις που της αποφέρουν μικτά κέρδη 150% - 700%. Ενώ ο Lumiere θα πληρώσει με βάση συμφωνία που συνομολογήθηκε το 2001, £240.000 για τη μετάδοση μαγνητοσκοπημένων στιγμιότυπων του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου την φετινή περίοδο, οι δικηγόροι του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ζήτησε από τον ΑΝΤ1 αρχικά £153.000 και αργότερα – στις 13 Αυγούστου 2003 – £65.000. Η StockWatch δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα στοιχεία αυτά.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβεβαίωσε μέσω του Γραμματέα της την παραλαβή της καταγγελίας από τους δικηγόρους του ΑΝΤ1. Η καταγγελία θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού τη Δευτέρα, οπόταν και ενδεχομένως να συζητηθεί κατά πόσον έχει βάση και κατά πόσον θα διερευνηθεί από τους λειτουργούς της Επιτροπής.

Την ώρα που γραφόταν το κείμενο, εκπρόσωπος της Lumiere με τον οποίο επικοινώνησε η StockWatch δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο. Ο Διευθυντής της Ομοσπονδίας Γιώργος Παπασταύρου ανέφερε ότι δεν έχει υπόψη του οτιδήποτε για το θέμα.

Του Αντώνη Α. Έλληνα