You are here

Λιανικό εμπόριο: Επιβράδυνση τον Μάιο

16/09/2005 23:57
Επιβράδυνση παρουσίασε η καταναλωτική ζήτηση τον Μάιο του 2005. Σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης όγκου εργασιών λιανικού εμπορίου για τον Μάιο 2005 παρουσίασε αύξηση 4,9% σε σχέση με τον περσινό Μάιο, που ήταν όμως χαμηλότερη από την αύξηση που καταγράφηκε τον Απρίλιο (12,3%).

Η επιβράδυνση που παρατηρήθηκε τον Μάιο, στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Κύπρου, οφείλεται στην κόπωση που επήλθε στην αγορά μετά τις γιορτές του Πάσχα που φέτος ήταν την 1η Μαΐου.

«Μετά τις γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, όπου οι Κύπριοι ξοδεύουν αρκετά χρήματα, παρατηρείται συνήθως ύφεση στην αγορά», δήλωσε στη StockWatch ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αντρέας Χατζηαδάμου.

Όπως καταδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία, το πρώτο πεντάμηνο παρατηρήθηκε αύξηση 6,3% στον όγκο των λιανικών πωλήσεων.

Μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2005, σημειώθηκε αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε έπιπλα, φωτιστικά, είδη νοικοκυριού, ηλεκτρονικές οικιακές συσκευές και μεταχειρισμένα ήδη. Κάμψη σημειώθηκε στις πωλήσεις μη ειδικευμένων καταστημάτων, σε εκείνα που υπερισχύουν τα τρόφιμα και τα καπνά, στα ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού, στο λιανικό εμπόριο φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων, καλλυντικών και ειδών τουαλέτας, στο λιανικό εμπόριο υφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, στον τομέα εμπορίου βιβλίων και χαρτικών καθώς και στο λιανικό εμπόριο που δεν λαμβάνει χώρα σε καταστήματα.

Γ.Χ.