You are here

«Μαύρη» Παρασκευή στο λιανεμπόριο

26/11/2021 15:43

Η ακρίβεια και η υποτροπή της πανδημικής κρίσης πάγωσαν την αγορά με αποτέλεσμα να μην αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα ο θεσμός της «Μαύρης Παρασκευής», που κάθε χρόνο αποτελεί φιλί ζωής για τις επιχειρήσεις.

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, σε δηλώσεις στη StockWatch, περιγράφει με μελανά χρώματα την κίνηση που επικρατεί στην αγορά, κάνοντας λόγο για απογοήτευση των καταστηματαρχών.

Τόνισε ότι «δυστυχώς οι εικόνες που καταγράφουμε σήμερα δεν είναι αυτές που αναμέναμε. Η ακρίβεια, οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων, η ανατροπή των υγειονομικών δεδομένων, επηρέασαν παρά πολύ τη ψυχολογία των πολιτών οι οποίοι το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα».

Τόνισε ότι «η κατανάλωση είναι συνυφασμένη με την ψυχολογία των καταναλωτών και αυτή τη δεδομένη χρονική περίοδο οι πολίτες βρίσκονται σε πολύ κακή ψυχολογία, γι’ αυτό εκεί που αναμέναμε ότι φέτος θα κάναμε μια σύγκριση της αγοράς με το 2019, δυστυχώς πρέπει να πω ότι πέρσι που ήταν η χειρότερη χρονιά για την αγορά λόγω των lockdown, τις πρωινές ώρες είχαμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από φέτος».

Επεσήμανε ότι «από το πρωί διαφάνηκε ότι ο θεσμός του Black Friday ο οποίος θεωρείται το προμήνυμα της σημαντικότερης γιορτής της αγοράς, των Χριστουγέννων, δεν θα εξελιχθεί όπως αναμέναμε,  γι’ αυτό δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι στην κορύφωση της ημέρας θα αυξηθεί η κίνηση στην αγορά», είπε.

Η διευθύντρια εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου, δήλωσε στη StockWatch  ότι «ήταν αναμενόμενο πως οι καταναλωτές με τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην αγορά με την εκτόξευση των τιμών όλων των αγαθών και τη ρευστή επιδημιολογική κατάσταση, θα ήταν επιφυλακτικοί ακόμη και την ημέρα του Black Friday».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το απόγευμα θα αυξηθεί η κίνηση στην αγορά.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «δυστυχώς η ψυχολογία των καταναλωτών δεν είναι στα καλύτερα της λόγω της ακρίβειας των καταναλωτικών προϊόντων και της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας».

Σημείωσε ότι «τα καταστήματα λιανικού εμπορίου προσφέρουν πολύ καλές προσφορές και εκπτώσεις που ξεπερνούν και το 50% της αρχικής τιμής εντούτοις οι καταναλωτές είναι πάρα πολύ συγκρατημένοι. Σήμερα οι επιχειρηματίες ανέμεναν πως η εμπορική κίνηση θα σηματοδοτούσε τις αγορές των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων, αυτό όμως που επικρατεί από το πρωί είναι μεγάλη απογοήτευση».

Ο κ. Κουρσάρης, χαρακτήρισε επίσης, αντιφατικά τα νέα υγειονομικά μέτρα τα οποία όπως είπε, επηρεάζουν αρνητικά όλες τις επιχειρήσεις.

Της Ηρώς Ευθυμίου