You are here

Μένει στον «πάτο» η κατανάλωση (1)

07/06/2010 09:03
Στα ιδιαίτερα χαμηλά περσινά επίπεδα φαίνεται να σταθεροποιείται η κατανάλωση, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας αργεί.

Όπως διαφαίνεται από νέα στοιχεία της JCC Payments για τη χρήση πιστωτικών καρτών, καταγράφεται οριακή μόνο αύξηση στη χρήση πιστωτικών καρτών τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους στην εγχώρια αγορά, παρά την περσινή χαμηλή βάση.

Αντίθετα, αίσθηση συνεχίζει να προκαλεί η μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει η κατανάλωση Κυπρίων στο εξωτερικό.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC Payments, η αξία συναλλαγών των Κυπρίων με πιστωτικές κάρτες στην εγχώρια αγορά το Μάιο του 2010 ανήλθε στα €144,4 εκ. καταγράφοντας αύξηση 1%. Ο αριθμός των συναλλαγών των κυπρίων ανήλθε στα 2 εκ. σημειώνοντας αύξηση 5%.

Το πεντάμηνο του 2010 η αξία των συναλλαγών των κυπρίων στην εγχώρια αγορά ανήλθε στα €760,9 εκ., καταγράφοντας ετήσια αύξηση 2%.

Οι πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σε υπεραγορές (20,92%), είδη ένδυσης (12,44%) και άλλα είδη λιανεμπορίου (11,12%).

Πολύ διαφορετική είναι η κατάσταση που παρουσιάζει η κατανάλωση Κυπρίων στο εξωτερικό.

Οι δαπάνες και αναλήψεις των κυπρίων με πιστωτικές κάρτες παρουσίασαν το Μάιο αύξηση 9% στα €94,1 εκ. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε στις 707 χιλ. καταγράφοντας άνοδο 13%. Το πεντάμηνο, η αξία των συναλλαγών των κυπρίων στο εξωτερικό καταγράφει άνοδο 13% στα €465,6 εκ. Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της JCC Payments, Νεόφυτο Καραμάνο η αύξηση στις δαπάνες των κυπρίων στο εξωτερικό αποδίδεται σε ένα βαθμό και από τις αυξημένες αγορές μέσω διαδικτύου. Όπως ανέφερε, οι αγορές μέσω του διαδικτύου περιλαμβάνονται στις αγορές εξωτερικού καθώς ο έμπορας είναι στο εξωτερικό. «Αξίζει να σημειωθεί ότι το 26% των αγορών των κυπρίων στο εξωτερικό το Μάιο (€19 εκ.) αφορούσε αγορές μέσω διαδικτύου», σημείωσε σε δηλώσεις του στη StockWatch.

Αύξηση καταγράφουν και οι δαπάνες των ξένων.

Η αξία των συναλλαγών τους διαμορφώθηκε το Μάιο στα €42,9 εκ. καταγράφοντας ετήσια αύξηση 4%. Ο αριθμός των συναλλαγών με αύξηση 10% ανήλθε στις 375,9 χιλ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010, η αξία των συναλλαγών των ξένων στην Κύπρο καταγράφει άνοδο 3% και έφθασε τα €134,3 εκ.

Όσον αφορά τη χρήση πιστωτικών καρτών από Τουρκοκυπρίους, η αξία τους ανήλθε το πέμπτο μήνα του 2010 στο €1,5 εκ. με τον αριθμό των συναλλαγών να φθάνει τις 23.749.

Όσον αφορά την αξία των καρτών που χρησιμοποιήθηκε από τους κύπριους στην Τουρκία και τα κατεχόμενα έφθασε το Μάιο του 2010 το €1 εκ. και το πεντάμηνο τα €4 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή