You are here

Μικρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα

26/11/2020 10:14

Νέα μικρή επιδείνωση παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2020 το οικονομικό κλίμα σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Νοέμβριο 2020, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) για την Κύπρο επιδεινώθηκε κατά 0,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2020 στις 78,5 μονάδες από 79 μονάδες.

Ο δείκτης κατέγραψε μείωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας νέες προκλήσεις για την οικονομική δραστηριότητα λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, από τον Σεπτέμβριο ο δείκτηςδιολισθαίνει, αντικατοπτρίζοντας προκλήσεις για την οικονομία λόγω του νέου κύματος της πανδημίας και των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων.

Η οριακή υποχώρηση του δείκτη τον Νοέμβριο συνδέεται με επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των κατασκευών και με αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Στις υπηρεσίες το κλίμα σημείωσε μικρή βελτίωση λόγω ευνοϊκότερων αξιολογήσεων της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο και προς τα πάνω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.

Οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αξιολόγησαν ευνοϊκότερα τα αποθέματα τελικών προϊόντων και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα την οριακή άνοδο στο κλίμα.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα παράμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Οκτωβρίου.

Στις κατασκευές το κλίμα υποχώρησε σημαντικά λόγω αρνητικότερων αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την απασχόληση στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο. Η μεγάλη πτώση του κλίματος στις κατασκευές ενδεχομένως να συνδέεται σε κάποιο βαθμό με την απόφαση για κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Το καταναλωτικό κλίμα τον Νοέμβριο υποχώρησε στο χαμηλότερο του σημείο από την έναρξη της πανδημίας. Οι καταναλωτές αξιολόγησαν αρνητικότερα την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και αναθεώρησαν σημαντικά προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση τόσο των νοικοκυριών τους όσο και της χώρας γενικότερα.

Της Γεωργίας Χαννή