You are here

Νέα ανοίγματα σε υπεραγορές και malls

21/01/2020 07:08

Νέες επεκτάσεις προγραμματίζουν για το 2020 οι μεγάλες υπεραγορές αυξάνοντας τον αριθμό των καταστημάτων τους, την ίδια στιγμή που προγραμματίζονται σημαντικές επεκτάσεις και αναβαθμίσεις στα malls.

Μετά από μια σχετικά καλή χρονιά στο λιανεμπόριο, οι μεγάλοι παίκτες στον κλάδο σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα, ευελπιστώντας σε συνέχιση της θετικής ώθησης που δίνει η ανάπτυξη της ευρύτερης οικονομίας, στον κλάδο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου αναφέρει στη StockWatch ότι στον τομέα των τροφίμων, αναμένεται το άνοιγμα δύο νέων υπεραγορών στην επαρχία Λεμεσού (Metro, Lidl) στον ίδιο εμπορικό δρόμο που δραστηριοποιείται και το Alpha Mega Καψάλου.

Σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, κρίνεται και η λειτουργία του νέου εμπορικού κέντρου στη Λάρνακα, του Metropolis Mall τέλος του 2020 εάν όλα πάνε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα στο οποίο θα λειτουργήσει νέα υπεραγορά Alpha Mega.

«Το 2019 υπήρχαν αρκετά ανοίγματα, όπως είναι η υπεραγορά Alpha Mega Πολεμίδια. Εντός του ίδιου χώρου, έχει δημιουργηθεί ένα μικρό εμπορικό κέντρο με προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, οπτικά, είδη τεχνολογίας, IKEA, Jumbo, Intersport», σημειώνει.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2019 άνοιξε και η δεύτερη υπεραγορά Alpha Mega στην Πάφο και πραγματοποιήθηκε η κάθοδος της υπεραγοράς Παπαντωνίου στη Λευκωσία.

«Το λιανικό εμπόριο κυρίως στα τρόφιμα ικανοποιεί πλέον σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των καταναλωτών με τα μαζικά ανοίγματα τα τελευταία τρία χρόνια», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνδέσμου, το 2019 ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 3% ξεπερνώντας τα €2 δισ.

Μετά τον τουρισμό, είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός τομέας συνεισφοράς στο ΑΕΠ, ενώ είναι ο πρώτος τομέας στην απασχόληση αφού ένας στους 5 κυπρίους απασχολούνται στον τομέα, αναφέρει ο Σύνδεσμος.

O αριθμός των υπεραγορών στην Κύπρο φθάνει τις 83 με το μεγαλύτερο αριθμό να έχει η Σκλαβενίτης (18) και ακολουθούν τα Lidl (17) και Smart (17). Δεκαέξι υπεραγορές έχει και η Alpha Mega, 9 η Παπαντωνίου και 6 το Μετρό.

Εμπορικά κέντρα

Επεκτάσεις προγραμματίζουν για το 2020 και τα εμπορικά κέντρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του My Mall Limassol Ανδρέας Χατζημιτσής σημειώνει στη StockWatch ότι προγραμματίζεται προέκταση γύρω στις 6 χιλ. τ.μ η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εάν όλα πάνε καλά το πρώτο εξάμηνο του 2021. «Υπάρχει πληθώρα διεθνών brands που ενδιαφέρονται να ενσωματωθούν στα υφιστάμενα», επισημαίνει.

Η έκταση του My Mall Limassol είναι 31 χιλ. τετραγωνική μέτρα ενώ λειτουργούν 133 καταστήματα. Το 2020 θα λειτουργήσουν νέα brands όπως το Camicissima, Sugarfree, Holy Kicks, Vans.

Αναφορικά με το Mall of Cyprus ο αριθμός των καταστημάτων είναι 97, και τα τετραγωνικά μέτρα 29.651.

«Δεν υπάρχει κάποιο πλάνο επέκτασης το 2020, αν και αναμένεται να συνεχίσει η βελτιστοποίηση του retail mix μας με αναβαθμίσεις και ανακατασκευές καταστημάτων, αλλά και κάποιες νέες προσθήκες», αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Mall of Cyprus, Julian Smith.

Όσον αφορά το Nicosia Mall έχει έκταση 82 χιλ. τετραγωνικών μέτρων με 150 καταστήματα με 1700 χώρους στάθμευσης

Πάνω από 120 καταστήματα έχει και τo Kings Avenue Mall στην Πάφο.

Αναφορικά με το Metropolis Mall, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα περιλαμβάνει πέραν των 100 καταστημάτων, υπεραγορά, ένα κινηματογράφο, εξωτερικούς χώρους, εξειδικευμένα καταστήματα αλλά και 1530 χώρους στάθμευσης.

Της Γεωργίας Χαννή