You are here

Νέο τσουνάμι αυξήσεων μετά το Πάσχα

04/04/2022 07:05

Το τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές αγαθών πρώτης ανάγκης που εξελίσσεται από πέρσι λόγω της διεθνούς εκτόξευσης των τιμών πρώτων υλών και του πολέμου στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Φεβρουάριο, αναμένεται ότι θα επεκταθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των αυξήσεων στις πρώτες ύλες, η ακρίβεια όχι μόνο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται αλλά προμηνύονται νέες αυξήσεις μετά το Πάσχα.

Οι αυξήσεις σε προϊόντα συνεχίζονται τη στιγμή που οι τιμές πετρελαιοειδών στην Κύπρο ακολουθούν αντίθετη πορεία σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου Αντώνης Ιωάννου, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «παρά τη μείωση στις διεθνείς αγορές στην τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, η αναμενόμενη μείωση στην τιμή των καυσίμων δεν ήρθε για την ώρα στην Κύπρο».

Όπως ανέφερε, η τιμή πώλησης αμόλυβδης βενζίνη 95 οκτανίων την περασμένη εβδομάδα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, ενώ οι τιμές για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσαν μικρή αύξηση.

Απλησίαστες οι τιμές κρεάτων

Ο πρόεδρος του συνδέσμου κρεοπωλών, Κώστας Λειβαδιώτης, δήλωσε στη StockWatch, ότι «μετά το Πάσχα θα δούμε ακόμη πιο μεγάλες αυξήσεις στο κρέας διότι η εισαγωγή των νέων σιτηρών θα έχει υπερδιπλάσιο κόστος σε σχέση με πέρσι».

Σημείωσε ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί ήδη κατά 10%, όπως και το βοδινό κρέας, ενώ η τιμή στο κοτόπουλο έχει αυξηθεί πριν περίπου ένα μήνα κατά 10% ενώ πριν μία εβδομάδα σημειώθηκε επιπλέον αύξηση 25%».

Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη η τιμή στα εισαγόμενα κρέατα είναι ακόμη πιο ψηλή. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η τιμή στο ελληνικό αρνί από €5,5 το κιλό πριν ένα μήνα, την περασμένη εβδομάδα ανήλθε στα €6,30 και αυτή την εβδομάδα στα €7,5 το κιλό, ενώ η ενημέρωση από την Ελλάδα είναι ότι η τιμή ανέρχεται πλέον στα €9,5 με €10 το κιλό.

Όσον αφορά το κυπριακό αρνί είπε ότι «οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση διότι δεν μπορούν να συντηρήσουν τα ζώα λόγω της εκτόξευσης της τιμής των ζωοτροφών.

«Αυτή τη στιγμή το αρνί πωλείται €3 ζωντανό και ενώ άλλες χρονιές ενόψει του Πάσχα οι παραγωγοί αγόραζαν για να επωφεληθούν της αύξησης, που συνήθως ανέβαινε στα €3,5, σήμερα προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν», σημείωσε.

Καλπάζει η τιμή σιτηρών

Ο διευθύνον σύμβουλος της εταιρείας Μιτσίδη, Κωνσταντίνος Μιτσίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «μετά το Πάσχα αναμένεται αύξηση κατά 10% στην τιμή των ζυμαρικών».

Εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι μπορεί η Κύπρος να μείνει χωρίς αποθέματα σιτηρών.

«Έχουμε επικοινωνία με το υπουργείο Γεωργίας από το οποίο ζητήσαμε προκειμένου να υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα σιτηρών και να είμαστε ασφαλείς, να αγοράσει αποθέματα τα οποία μπορούμε εμείς ως εταιρείες να αποθηκεύσουμε στους χώρους μας, όπως έγινε και στην περίπτωση των ζωοτροφών, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε έλλειψη στην αγορά», πρόσθεσε.

Ανεφάρμοστο το πλαφόν στο κέρδος

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στη StockWatch, χαρακτήρισε κίνηση εντυπωσιασμού την απόφαση που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό ανώτατου μεικτού περιθωρίου κέρδους αντί μόνο ανώτατης τιμής στην πώληση προϊόντων.

Σημείωσε ότι με την απόφαση διευρύνεται επίσης ο πίνακας των προϊόντων τα οποία παρακολουθεί το Υπουργείο Εμπορίου (γάλα, ψωμί, νερό, καφές και ηλεκτρισμό) με ακόμη δυο προϊόντα, το καλαμπόκι και κριθάρι.

Ο κ. Δρουσιώτης, υποστήριξε ότι από την απόφαση, «δεν θα έχει κανένα όφελος ο καταναλωτής». Σημείωσε ότι το κριθάρι και το καλαμπόκι δεν μπορούν να προστεθούν στη νομοθεσία γιατί δεν αποτελούν πρώτη ύλη ενός προϊόντος, όπως προνοεί ο νόμος.

Σχετικά με το περιθώριο κέρδους, είπε ότι επίσης δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η ρύθμιση διότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης στο οποί θα βασιστεί η χονδρική τιμή.

Εξήγησε ότι «όταν κατασκευάζεται ένα προϊόν όπως το ψωμί δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Ας υποθέσουμε ότι καθορίζεται ένα 15% χονδρικό κέρδος και ένα 15% λιανικό κέρδος, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης διότι το μεικτό περιθώριο λιανικού κέρδους στηρίζεται στη χονδρική τιμή».

Της Ηρώς Ευθυμίου