You are here

Προς ρύθμιση οι υπερχρεώσεις σε πληρωμές με κάρτες

23/11/2021 18:04

Το πράσινο φως άναψε το υπουργείο Οικονομικών για την θέσπιση νομικού πλαισίου για την προστασία των καταναλωτών που υπερχρεώνονται από κάποιες επιχειρήσεις, σε περιπτώσεις αγορών με πιστωτική κάρτα.

Επιπλέον χρεώσεις παρατηρήθηκε ότι επιβάλλονται από περίπτερα και υπεραγορές κυρίως, όταν οι καταναλωτές αγοράζουν τσιγάρα, κάρτες τηλεφώνου, γάλα, εφημερίδες, περιοδικά. Οι επιπλέον χρεώσεις προκύπτουν καθώς, σύμφωνα με τα επιχειρήματα των εμπορευόμενων, το περιθώριο κέρδους που έχουν σε αυτά τα προϊόντα είναι μικρό και εξανεμίζεται στις προμήθειες προς τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες για τις κάρτες.

Το υπουργείο Οικονομικών με επιστολή ενημέρωσε την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου ότι δεν φέρει ένσταση στην τροποποίηση του νόμου περί της παροχής και χρήσης υπηρεσιών πληρωμών και πρόσβασης στα συστήματα πληρωμών, ώστε η υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να οριστεί ως συνυπεύθυνη αρχή με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για σκοπούς διασφάλισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό τόσο με το ενωσιακό δίκαιο όσο και το Σύνταγμα και δηλώνει έτοιμο να ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο και να το καταθέσει στην Βουλή, αντί των προτάσεων νόμου που βρίσκονται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις νόμου δίδουν την εξουσία στην υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή  του υπουργείου Ενέργειας να ελέγχει κατά πόσο επιβάλλονται επιπλέον χρεώσεων στους καταναλωτές όταν πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες. Επίσης δίδουν την δυνατότητα στην υπηρεσία να ελέγχει, να διερευνά καταγγελίες και να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα. Προνοούν ακόμα την αύξηση του διοικητικού προστίμου στις €4 χιλ., για όσους δεν αποδέχονται πιστωτικές κάρτες.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζήγιαννης είπε πως με βάση το νόμο κάθε καταναλωτής έχει δικαίωμα να πληρώνει με την κάρτα του και είναι υποχρέωση του καταστήματος να παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Η Επιτροπή, ανέφερε, ετοίμασε πρόταση νόμου η οποία θα προνοεί αύξηση του προστίμου σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα, ενώ θα δίνονται εξουσίες στο νόμο της Κεντρική Τράπεζας ελέγχου του δικαιώματος του καταναλωτή, διατηρώντας της απόλυτη εποπτεία στην ΚΤΚ.

Είπε ότι δεν θεωρεί ότι μπορούν να προβάλλονται νομικού χαρακτήρα προσκόμματα ώστε να μην παραχωρείται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πληρώνει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη αν και εφόσον υπάρχουν εισηγήσεις, αρχές Ιανουαρίου να ενσωματωθούν αυτές που έχουν ουσία στην πρόταση νόμου της Επιτροπής ώστε περί τα μέσα Ιανουαρίου να πάει στην Ολομέλεια. Σημείωσε παράλληλα ότι το κείμενο που θα διαμορφωθεί από την Επιτροπή έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί ομόφωνα.

Της Ελένης Χαραλάμπους