You are here

SOS: Επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά

05/07/2002 14:46
Σημαντικές ποσότητες προϊόντων με παραποιημένη ημερομηνία λήξης εντοπίστηκαν ύστερα από έρευνα σε αποθήκες εταιρείας στη Λευκωσία. Όπως ανακοινώθηκε επισήμως εντοπίστηκαν σχετικά σημαντικές ποσότητες Ιταλικών φρουτοποτών Batik, Mango, Mantarincio και Batik διάφορα και Τσέχικη μπύρας «ASAHI» με παραποιημένη ημερομηνία λήξης. Σε σχετικές δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στις αποθήκες της εταιρείας Demsola Trading Ltd στη Λευκωσία, εντοπίστηκαν με τη βοήθεια της Αστυνομίας, η οποία ερεύνησε τις αποθήκες με δικαστικό ένταλμα: 182 Χ 24 κιβώτια Τσέχικης μπύρας «ASAHI» με παραποιημένη ημερομηνία λήξης. Ήτοι ενώ η κανονική ημερομηνία λήξεως ήταν 10.4.02 τοποθετήθηκε σ’ αυτές αυτοκόλλητη ταινία με ημερομηνία λήξης 31.4.03 και 31.3.03. Παράλληλα εντοπίστηκαν με παραποιημένη ημερομηνία λήξης σημαντικές ποσότητες Ιταλικών φρουτοποτών Batik, Mango, Mantarincio και Batik διάφορα. Ενώ η κανονική λήξη τους ήταν 5/02, η ημερομηνία παραποιήθηκε και έγινε 31.3.03.

Πέραν των πιο πάνω εντοπίστηκαν και σημαντικά αποθέματα των ιδίων προϊόντων με ληγμένη ημερομηνία. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι όλα τα υπό αναφορά προϊόντα καταμετρήθηκαν, αποσύρθηκαν και δεσμεύτηκαν για σκοπούς καταστροφής.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν συγκεκριμένες πληροφορίες εδώ και αρκετές ημέρες, προσθέτοντας ότι ποσότητες βρέθηκαν και σε μια υπεραγορά και ότι διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον διοχετεύτηκαν και αλλού ώστε να αποσυρθούν. Ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει ανησυχίας για την υγεία των πολιτών που κατανάλωσαν τα προϊόντα αυτά.

Εναντίον της εταιρείας Demsola Trading Ltd, του Διευθυντή της και του υπαλλήλου της εταιρείας προωθούνται δικαστικά μέτρα, τόσο για την παραποίηση των ημερομηνιών λήξης, όσο και για την πώληση προϊόντων με παραποιημένη ημερομηνία λήξης.