You are here

Στα €156 το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

22/12/2020 10:10

Το συνολικό κόστος ενός τραπεζιού για μια τετραμελή οικογένεια στη Λευκωσία υπολογίζεται στα €156 και για εξαμελή οικογένεια στα €224, σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών. Μάλιστα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρατηρήθηκε μια γενική μέση μείωση των τιμών που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι κατά 5%.

Η έρευνα διεξάχθηκε από τις 10 μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2020 και κατ’ αυτήν έγιναν τρεις τιμοληψίες λιανικών τιμών. Τα σημεία πώλησης απ’ όπου λήφθηκαν οι τιμές, ήταν οι τέσσερεις μεγαλύτερες υπεραγορές στη Λευκωσία, τέσσερις μικρότερες υπεραγορές και ένα συνοικιακό κατάστημα. Η έρευνα κάλυψε μόνο τη Λευκωσία και περιλάμβανε συνολικά 35 είδη τροφίμων και ποτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν παρατηρήθηκαν αυξήσεις στα προϊόντα της έρευνας. Αριθμός ειδών που περιλάμβανε η έρευνα προσφέρονταν σε τιμές προσφοράς. Οι τιμές προσφοράς διατηρήθηκαν από την αρχή της έρευνας μέχρι το τέλος της και γι’ αυτό και λήφθηκαν υπόψη στο κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού ως είχαν.

Προστίθεται πως οι μόνες τιμές που αναμένεται ότι πιθανόν να διαφοροποιηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα είναι οι τιμές των λαχανικών αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση μέχρι τα Χριστούγεννα.

Τέλος αναφέρεται ότι παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις τιμές των χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων, αλλά επειδή τα είδη αυτά μπορούν να διαφέρουν αισθητά από την άποψη των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, δεν μπορεί να θεωρηθεί η σύγκρισή τους αξιόπιστη.