You are here

Ξέφρενο ράλι τιμών καταναλωτικών αγαθών

13/10/2021 08:01

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.

Όπως σημειώνουν, πρόκειται για διεθνές φαινόμενο που οφείλεται στην έλλειψη και αύξηση της τιμής των σιτηρών, το οποίο σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των καυσίμων προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά.

Ο γενικός γραμματέας του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, δήλωσε στη StockWatch ότι οι προμηθευτές των υπεραγορών ενημερώνουν ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρχουν αυξήσεις στο γάλα και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επεσήμανε ότι η τιμή σε συγκεκριμένο αριθμό προϊόντων έχει ήδη αυξηθεί, ενώ προσεχώς θα επιβληθούν αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στα μακαρόνια η αύξηση θα είναι της τάξης του 15% έως 20% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στο αλεύρι, στα αρτοσκευάσματα και συναφή προϊόντα η αύξηση θα είναι επίσης της τάξης του 15% με 20%, στις ζωοτροφές οι οποίες εισάγονται από την Κίνα η αύξηση θα είναι στο 20%. 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου οι προμηθευτές, οι υπεραγορές και γενικά οι λιανέμποροι δεν μπορούν να απορροφήσουν πλέον την αύξηση των τιμών, ως εκ τούτου θα τις μεταφέρουν στις τιμές των προϊόντων.

Διευκρίνισε ότι πέραν των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών έχει εκτοξευθεί και η χρέωση στα ναύλα. Ενδεικτικά είπε ότι για ένα κοντέινερ (40αρι) από την Kίνα, εκεί που στοίχιζαν τα ναύλα €2,500 με €3,000, σήμερα η τιμή είναι €18,000.

Ο κ. Αντωνίου απέδωσε την κατάσταση και στην έλλειψη εργατικού δυναμικού σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην πανδημική κρίση, σημειώνοντας ότι η παραγωγή καυσίμων κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω μειωμένης ζήτησης προσαρμόστηκε σε εκείνα τα δεδομένα. Σήμερα εκτοξεύθηκε η ζήτηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί η προσφορά στη ζήτηση, επεσήμανε.

Ψωμί, αυγά, κρέας σε τιμές που καίνε  

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, δήλωσε στη StockWatch ότι εκτός από το γάλα που ακόμη δεν γνωρίζουν το ύψος της αύξησης, γενικά σε όλα τα τρόφιμα παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 5%.

Στο ψωμί μέχρι στιγμής υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 2%, στο κρέας επίσης αύξηση 2%, στα αυγά 4,5% ενώ έχουν αυξηθεί και οι τιμές των φρούτων και λαχανικών.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης Tιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά το ενιάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κατά 5%, ποσοστό που σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου καταναλωτών είναι πολύ ψηλό καθώς συνήθως οι αυξήσεις στον δείκτη κυμαίνονταν από 1 με 1.5%.

Όσον αφορά τα καύσιμα είπε ότι η βενζίνη από την 1η του χρόνου μέχρι σήμερα αυξήθηκε κατά 25,5% σεντ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνηση σε ένα χρόνο έχει αυξηθεί κατά 27% σεντ το λίτρο. Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι φέτος εάν κάποιος γεμίσει το ντεπόζιτο του (1,000 λίτρα) θα του στοιχίσει €238 περισσότερο από πέρσι.

Της Ηρώς Ευθυμίου