You are here

Ξεπέρασε το 2019 το λιανεμπόριο

03/01/2022 12:54

Μεγάλη αύξηση καταγράφει η δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο, που ξεπερνά ακόμα και τις επιδόσεις του τομέα πριν την πανδημία, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία.

Τον Οκτώβριο, ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε κατά 6,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, ο δείκτης όγκου αύξηση 7,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Σε σύγκριση με το 2019, τον Οκτώβριο ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών παρουσιάζει αύξηση 5,8% και το δεκάμηνο 4,6%.

Κατά τον ίδιο μήνα, ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε τον Οκτώβριο 2021 κατά 10,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021, ο δείκτης αξίας υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 9,4%.

Ο εκτελεστικός γραμματέας του παγκύπριου συνδέσμου υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, μιλώντας στη StockWatch σημείωσε ότι η αύξηση στο λιανικό εμπόριο ήταν αναμενόμενη γιατί τα δεδομένα είναι καλύτερα και οι συνθήκες πιο ευνοϊκές. «Ο κόσμος διψούσε για κατανάλωση μετά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που προηγήθηκαν και η ψυχολογία ήταν σε πιο ψηλά επίπεδα», τόνισε.

Επεσήμανε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και αναμένεται κάποια σταθερότητα αλλά αρκετά θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει», υπογράμμισε.

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, μιλώντας στη StockWatch ανέφερε ότι το 2021 ήταν όλα τα καταστήματα ανοιχτά και δεν έχασε κανένα κατάστημα καμία εορταστική περίοδο του έτους.

«Αναμένεται ότι το 2021 θα είναι αυξημένα τα νούμερα σε σχέση με το 2020», επισημαίνει.

«Η δική μας πρόβλεψη είναι ότι το κλείσιμο του έτους η δραστηριότητα θα απέχει από τα επίπεδα του 2019. Αρνητικά συμβάλουν η επιδημιολογική εικόνα και η αυστηροποίηση των μέτρων αλλά και η ακρίβεια αγαθών και υπηρεσιών», τονίζει.

Τα στοιχεία καταγράφει και το StatWatch.

Της Γεωργίας Χαννή