You are here

Τα στεγαστικά χρειάζονται ασφάλεια ζωής

01/02/2012 07:37
Η περίληψη στους όρους χορήγησης στεγαστικών δανείων της υποχρέωσης σύναψης ασφάλειας ζωής αποτελεί συνήθη πρακτική των τραπεζών και όχι νομική ρύθμιση, υποστηρίζει η Κεντρική Τράπεζα.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ο Διευθυντή του Τμήματος Εποπτείας και Ρυθμίσεως Τραπεζικών Ιδρυμάτων της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει ότι συνήθως τα δικαιώματα που απορρέουν από την ασφάλεια ζωής εκχωρούνται σε όφελος της τράπεζας από το δανειολήπτη.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση θανάτου του δανειολήπτη, το δάνειο θα μπορεί να εξοφληθεί από την ασφαλιστική αποζημίωση ώστε να αποφευχθεί η χρήση από τις τράπεζες άλλων εξασφαλίσεων που συνήθως λαμβάνονται για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, όπως η πώληση υποθηκευμένης κατοικίας ή η ανάληψη και η εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων από τους εγγυητές.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που η αποζημίωση που λαμβάνεται από την ασφάλεια δεν επαρκεί για εξόφληση του υπολοίπου του δανείου, τότε οι τράπεζες προχωρούν σε αναδιάρθρωση του δανείου με τους νόμιμους κληρονόμους ή εγγυητές, οι οποίοι με νέα δανειακή σύμβαση που υπογράφουν με την τράπεζα, αναλαμβάνουν την εξόφληση του εκκρεμούντος υπολοίπου.

Η ίδια πρακτική εφαρμόζεται και στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης.