You are here

Αύξηση ζήτησης για κατοικίες και αυτοκίνητα

19/08/2004 12:57
Πιο πρόθυμοι να προβούν στην αγορά αυτοκινήτου, όπως και να κατασκευάσουν τη δική τους κατοικία εμφανίζονται οι Κύπριοι τους τελευταίους μήνες. Αντίθετα, η προθυμία για βελτίωση ή ανακαίνιση της υφιστάμενής τους κατοικίας έχει μειωθεί. Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Cypronetwork που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λιγότερο κόστος, περισσότερη ζήτηση

Η μεγαλύτερη προθυμία για αγορά αυτοκινήτου εξηγείται με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα καινούργια αυτοκίνητα που έχει ενισχύσει την αισθητά τη ζήτηση τόσο για τα μεταχειρισμένα αλλά κυρίως, για τα καινούργια αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά την πρόθεση για αγορά αυτοκινήτου, η διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών απαντήσεων κατέδειξε ότι ο βαθμός προθυμίας των Κυπρίων για αγορά αυτοκινήτου, παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούλιο σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά αυξήθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο του 2003. Σε περίπτωση υλοποίησης των προθέσεών τους, κερδισμένοι αναμένεται να αποδειχθούν οι εισαγωγείς καινούργιων αυτοκινήτων, αυξάνοντας μάλιστα περαιτέρω το μερίδιό τους εις βάρος των μεταχειρισμένων.

Ο Χάρης Σταυράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Καινούργιων Αυτοκινήτων, ανέφερε στη StockWatch ότι σύντομα με την εισαγωγή αυστηρότερων προδιαγραφών για την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Κύπρο, αυτό θα έχει, παρά τον κάποιο κορεσμό στην αγορά που άρχισε να παρατηρείται, ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου αγοράς των καινούργιων αυτοκινήτων. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει επίσης και η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τα μεταχειρισμένα στο εγγύς μέλλον. Το γεγονός ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα» για τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του συνδέσμου.

Αύξηση τιμών αυξάνει τη ζήτηση

Αντίθετα με την περίπτωση των αυτοκινήτων, στην περίπτωση των κατοικιών συμβαίνει κάτι διαφορετικό. Συγκεκριμένα, παρά την αύξηση του κόστους τόσο της χρηματοδότησης όσο και των τιμών των ακινήτων, η προθυμία των Κυπρίων να προβούν στην απόκτηση κατοικίας έχει αυξηθεί. Χαρακτηριστικά, οι Κύπριοι εμφανίζονται, λόγω της αποφασισθείσας επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα, αποφασισμένοι να προχωρήσουν τώρα στην απόκτηση στέγης, με την προθυμία αυτή να είναι μεγαλύτερη τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση τόσο με τον Απρίλιο όσο και τον Ιούλιο του 2003. Ο Λάκης Τοφαρίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Αναπτύξεως Γης ανέφερε στη StockWatch ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι Κύπριοι έχουν αντιληφθεί τις τάσεις στην αγορά και πού οδηγούνται οι τιμές και με τον τρόπο αυτό θέλουν να προλάβουν ακόμα ψηλότερες τιμές στο μέλλον. Παρά την αύξηση του κόστους δανειοδότησης τον Απρίλιο, είπε, αυτό παραμένει σε σχέση με άλλες χώρες σε λογικά επίπεδα, γεγονός που επιτρέπει την αύξηση της ζήτησης.

Πού να βρεις τώρα μάστορα...

Πάντως, η μείωση της προθυμίας για βελτίωση ή ανακαίνιση της υφιστάμενης κατοικίας, σύμφωνα με τον επιχειρηματία και επίτιμο πρόεδρο του ΚΕΒΕ, Φάνο Επιφανίου, μπορεί να εξηγηθεί, με δύο τρόπους. Από τη μια, ανέφερε, η νοοτροπία των Κυπρίων επιβάλλει την απόκτηση καινούργιας στέγης με αποτέλεσμα να παραμελείται η υφιστάμενη. Από την άλλη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, έχει καταστεί πιο δύσκολη η εξεύρεση τεχνιτών για εκτέλεση μικρών έργων βελτίωσης. Αν και το κόστος των υλικών, πρόσθεσε, έχει αυξηθεί, σε τελευταία ανάλυση, η επιδιόρθωση της υφιστάμενης κατοικίας παραμένει πιο συμφέρουσα και πιο λογική.

Του Στέλιου Ορφανίδη