You are here

Για λιγότερα τετραγωνικά ο μειωμένος ΦΠΑ στα ακίνητα

21/04/2022 07:26

Σε περιορισμό των τετραγωνικών μέτρων που θα τυγχάνουν μειωμένου ΦΠΑ ύψους 5%, κατά την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας συμφώνησε το ΕΤΕΚ, όσον αφορά την νέα πρόταση που θα θέσει το υπουργείο Οικονομικών ενώπιον των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης κάλυψης σε σημεία πέραν των μέσων όρων της ΕΕ.

Σε διαδικτυακή σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παντελή και υπηρεσιακοί παράγοντες, η ηγεσία του ΕΤΕΚ ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της επεξεργασίας στοιχείων για περίπου 12 χιλ. περιπτώσεις ΦΠΑ πρώτης κατοικίας που αποκτήθηκαν την περίοδο 2018 - 2021 και κατέθεσε νέα εισήγηση επί του ζητήματος.

Σε δηλώσεις στην StockWatch, o πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή ανέφερε ότι με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, υπολογίστηκε πως οι κατοικίες είναι της τάξης των 200 τ.μ. και τα διαμερίσματα της τάξης των 100 τ.μ.

Ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχει η ευχέρεια στα κράτη μέλη να διεκδικήσουν κάλυψη περιπτώσεων πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, για να καλύψουν και τη μεσαία τάξη.

Έφερε ως παράδειγμα δικαστική απόφαση για το Ην. Βασίλειο σύμφωνα με την οποία, κάθε κράτος μέλος μπορεί να καθορίσει τη δική του κοινωνική πολιτική, αλλά και την Τσεχία, όπου επιλέξιμοι για μειωμένο ΦΠΑ ακινήτων είναι όσοι τα διαμερίσματα τους είναι ως 120 τ.μ. και η κατοικία τους μέχρι 350 τ.μ.

Επομένως, όπως είπε, υπάρχει ευχέρεια στα κράτη να υπερβούν τους μέσους όρους της ΕΕ.

Ψάχνουν οροφή στο κόστος

Το επιμελητήριο αναμένει πρόσθετα στοιχεία από το ΥΠΟΙΚ για να καταλήξει στην εισήγηση του, αναφορικά με την οροφή του κόστους ακινήτων για τα οποία θα εφαρμόζεται ο μειωμένος ΦΠΑ.

«Στόχος είναι η πρόταση μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι πραγματικά πειστική για τις κοινωνικές προεκτάσεις της. Να καθοριστούν σωστά όρια, ώστε να αποκλειστούν οι καταχρήσεις και ακρότητες του παρελθόντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να πάμε με μια λανθασμένη κοινωνική πολιτική, επειδή είμαστε υπό απειλή κυρώσεων και να δεχθούμε να πληρώσει η νέα γενιά τα λάθη τα δικά μας και των προηγούμενων χρόνων», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

Όσον αφορά την περίοδο χάριτος για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε στους 5-6 μήνες.  

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο επί του οποίου επιχειρούνται αλλαγές, κατατέθηκε στο πλαίσιο συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ 5% μόνο για τα πρώτα 140 τ.μ. κατά την αγορά κατοικίας η διαμερίσματος μέχρι τα 200 τ.μ., ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής.

Βουλή και φορείς της οικοδομικής βιομηχανίας ζήτησαν από τον ΥΠΟΙΚ να καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για επαναφορά του πλαισίου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία που ίσχυε μεταξύ του 2011 με 2016 και αφορούσε επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 200 τ.μ. κύριας κατοικίας, η οποία δεν ξεπερνά τα 275 τ.μ.

Η πρόταση ωστόσο, δεν έγινε αποδεκτή, ενώ στον ορίζοντα εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις Βρυξέλλες μέσω της διαδικασίας επί παραβάσει που έχει κινήσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω μη στοχευμένης εφαρμογής του μέτρου τα προηγούμενα χρόνια.

Της Ελένης Χαραλάμπους