You are here

Κατεπείγουσα επιστολή ΕΕ στην Κύπρο για ΦΠΑ ακινήτων

20/12/2022 12:15

Κατεπείγουσα επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το ΦΠΑ στα ακίνητα, ζητώντας την ψήφιση του νομοσχεδίου που προωθήθηκε στη βουλή τον Ιούνιο εντός δύο μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή, προβλέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 170 τ.µ. κατοικιών µε συνολικό εμβαδόν 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ. και για τα πρώτα 90 τ.µ. διαμερισμάτων µε συνολικό εμβαδόν 110 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Στην επιστολή της ΕΕ, που επισυνάπτεται, η ΕΕ εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της για την τροποποίηση της νομοθεσίας εντός δύο μηνών. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζεται, θα ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου.

«Η προτεινόμενη τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της παραβίασης του δικαίου της ΕΕ, ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανησυχίες και είμαι πεπεισμένος ότι η νομοθετική διαδικασία σε εθνικό επίπεδο μπορεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην επιστολή.

«Σε αντίθεση περίπτωση», τονίζεται, «μια παρατεταμένη καθυστέρηση στην ψήφιση της πρότασης, θα οδηγήσει πιθανότατα την Επιτροπή να προχωρήσει στη διαδικασία επί παραβάσει».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε αρχικά στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ 5% μόνο για τα πρώτα 140 τ.μ. κατά την αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος μέχρι τα 200 τ.μ., ως μέτρο κοινωνικής πολιτικής.

Βουλή και φορείς της οικοδομικής βιομηχανίας ζήτησαν από τον ΥΠΟΙΚ να καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για επαναφορά του πλαισίου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία που ίσχυε μεταξύ του 2011 με 2016 και αφορούσε επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα πρώτα 200 τ.μ. κύριας κατοικίας, η οποία δεν ξεπερνά τα 275 τ.μ.

Επισυνάπτεται η επιστολή

Της Γεωργίας Χαννή