You are here

Μόνο για σκοπούς φορολογίας η γενική εκτίμηση ακινήτων

09/11/2022 12:03

Οι τιμές, που προκύπτουν από την κάθε γενική εκτίμησή του ακινήτων, στην οποία προβαίνει ανά τριετία το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, αποτελούν τη βάση για σκοπούς φορολογίας, αναφέρει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

«Η γενική εκτίμηση του Κτηματολογίου είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δίδει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποκτούν πρόσβαση εύκολα και γρήγορα στα αποτελέσματα της εκτίμησης των ακινήτων που τους ενδιαφέρουν, αλλά μόνο για γενικότερη ενημέρωση τους», αναφέρει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών σε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στη χρησιμότητα της γενικής εκτίμησης ακινήτων, προς αποκατάσταση της στρεβλής αντίληψης, όπως αναφέρει, «που φαίνεται να επικρατεί ακόμα σε αρκετούς ιδιοκτήτες και δυνητικούς αγοραστές ακινήτων».

Προσθέτει πως, όπως έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και το ίδιο το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας «δεν είναι δόκιμο αυτές οι τιμές να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα η αγορά/πώληση, η επένδυση, η δανειοδότηση και η απαλλοτρίωση ακινήτων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου ανέφερε ότι «οι ιδιοκτήτες ακινήτων κι άλλοι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να προσφεύγουν στους εγγεγραμμένους και αδειούχους Κτηματομεσίτες, ώστε να τυγχάνουν πλήρους και αξιόπιστης ενημέρωσης για ζητήματα που τυχόν τους απασχολούν και για τα φυσικά και νομικά χαρακτηριστικά του ακινήτου που τους ενδιαφέρει».

Τέλος, το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών αναφέρει ότι πρόσφατα το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ολοκλήρωσε και δημοσίευσε τη νέα γενική εκτίμηση ακινήτων σε αξίες 1.1.2021 κατά την οποία εκτιμήθηκαν συνολικά 1.660.048 ακίνητα συνολική αξίας πέραν των €186 δισ., σε σύγκριση με περίπου €182 δισ. που ήταν η συνολική αξία των ακινήτων την 1.1.2018.