You are here

Ο Φόρος ξεσκονίζει ντιβέλοπερς και πάροχους ΚΕΠ

19/02/2021 06:54

Στο μικροσκόπιο του Τμήματος Φορολογίας τίθενται εταιρείες ανάπτυξης γης, καθώς και πάροχοι υπηρεσιών στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Ο κ. Πετρίδης, σε απάντηση του προς τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), αναφέρει ότι το Τμήμα Φορολογίας προχώρησε σε αναλυτική καταγραφή όλων των περιπτώσεων, όπως αυτές τηρούνταν από τη Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών. 

«Άρχισαν ήδη φορολογικοί έλεγχοι σε παρόχους υπηρεσιών στα πλαίσια του ΚΕΠ. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει και ο έλεγχος σε εταιρείες ανάπτυξης γης, οι οποίες πώλησαν ακίνητη ιδιοκτησία στα πλαίσια του ΚΕΠ», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει, το Τμήμα Φορολογίας εφαρμόζοντας τη νομοθεσία που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του, όταν λαμβάνει πληροφορίες από έρευνες που διεξάγουν άλλες κρατικές υπηρεσίες για ποσά που δεν έχουν δηλωθεί για φορολόγηση, προβαίνει στη φορολόγηση των ποσών αυτών, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί και καταβληθεί στο Τμήμα Φορολογίας.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως αναφέρεται, δύναται να απαιτηθεί υποβολή κεφαλαιουχικής κατάστασης από το πρόσωπο το οποίο ερευνάται.  

Σημειώνεται πως η εξέταση κεφαλαιουχικών καταστάσεων είναι χρονοβόρα και πως ως εκ τούτου, εκκρεμούν ακόμη υποθέσεις στο Τμήμα Φορολογίας προς εξέταση.  Προστίθεται ότι τα ονόματα των προσώπων δεν δύναται να κοινοποιηθούν, ένεκα της νομοθεσίας περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Της Μαρίας Χαμπή