You are here

Τελεσίγραφο από Κομισιόν για μειωμένο ΦΠΑ στις κατοικίες

01/06/2023 13:32

Αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο, αποφάσισε να αποστείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή δεν εφαρμόζει ορθά τους ενωσιακούς κανόνες ΦΠΑ για τις κατοικίες που αγοράζονται ή κατασκευάζονται στην Κύπρο. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Κύπρος επιτρέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5 % για τα πρώτα 200 m2 των κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία από τον δικαιούχο, χωρίς άλλους περιορισμούς. 

Η εξέλιξη προκύπτει τη στιγμή που η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών, μαζί με τους εμπλεκόμενους φορείς και σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, αναζητούν τη χρυσή τομή για αλλαγή του πλαισίου μειωμένου ΦΠΑ για αγορά ή ανέγερση κατοικίας.

Η Επιτροπή συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα για το συγκεκριμένο θέμα, έχοντας ενώπιον της το αναθεωρημένο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, το οποίο υποβλήθηκε σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί κοινή θέση μεταξύ των μελών της Επιτροπής, που να είναι και σύμφωνη με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μειωμένο ΦΠΑ για τα πρώτα 110 τετραγωνικά μέτρα δομήσιμου εμβαδού, μέχρι και την αξία των 350 χιλ., νοουμένου ότι η συνολική αξία της συναλλαγής δεν υπερβαίνει τις 475 χιλ. και το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν τα 190 τ.μ.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πρόνοια για περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία, ώστε να δικαιούνται μειωμένο ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 190 τ.μ. δομήσιμου εμβαδού κατοικιών, ανεξάρτητα από το συνολικό δομήσιμο εμβαδόν κατοικίας.

Προστίθεται, ότι η αξία της συναλλαγής ανά τετραγωνικό μέτρο δύναται να αναθεωρείται με απόφαση του Εφόρου Φορολογίας, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε ότι αφορά τις μεταβατικές διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι οι πρόνοιες δεν ισχύουν για κτήρια για τα οποία δεν έχει εξασφαλιστεί πολεοδομική άδεια από την αρμόδια αρχή, ή έχει υποβληθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια στην αρμόδια αρχή, εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου και για τα οποία έχει υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Προχωρούν για τα 140 τ.μ.

Παρά τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθούν τα νέα κριτήρια παραχώρησης του μειωμένου ΦΠΑ 5%, τα κόμματα και οι εμπλεκόμενοι φορείς φαίνεται να προωθούν προτάσεις που υπερβαίνουν τα εν λόγω κριτήρια, ζητώντας μειωμένο ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 140 τ.μ.

Σχετική εισήγηση έθεσε ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών το ΕΤΕΚ.

Με βάση το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίας, τα μέλη της Επιτροπής θα θέσουν ενώπιον των κοινοβουλευτικών τους ομάδων την εισήγηση όπως το νομοσχέδιο οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 8 Ιουνίου, με κατάθεση κοινής τροπολογίας των κομμάτων, που να ανεβάζει το όριο επιλέξιμου εμβαδού κατοικίας για μειωμένο ΦΠΑ, στα 140 τ.μ. από 110 τ.μ. που προβλέπει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ.

Προθεσμία δύο μηνών για λήψη μέτρων

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνεται ότι η οδηγία για τον ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου) επιτρέπει στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τις κατοικίες στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής. 

Ωστόσο, τονίζεται ότι το ευρύ πεδίο εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας και η έλλειψη περιορισμών σε αυτή δείχνουν ότι το μέτρο υπερβαίνει τον εν λόγω στόχο. 

Ειδικότερα, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου, τα μέλη της οικογένειας που θα διαμένουν στην κατοικία και το ανώτατο συνολικό εμβαδόν της κατοικίας. 

Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κύπρος έχει παραβεί τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας για τον ΦΠΑ. 

Η σημερινή αιτιολογημένη γνώμη αποτελεί συνέχεια της προειδοποιητικής επιστολής που απέστειλε η Επιτροπή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2021

Η Κύπρος έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στην εν λόγω αιτιολογημένη γνώμη. 

Εάν η Κύπρος δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γ.Χ.