You are here

Στο προεδρικό οι developers μετά τις συστάσεις ΕΕ για διαβατήρια

29/01/2019 06:28

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης μετά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του προγράμματος «χρυσών διαβατηρίων», με στόχο την αποτροπή της όποιας προσπάθειας ουσιαστικής αλλοίωσης του σχεδίου που υπολογίζεται ότι έφερε στην κυπριακή οικονομία – και κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο – πέραν των €5 δισ. τα τελευταία χρόνια.

Θορυβημένοι από την έντονη κριτική που ασκείται στην Κύπρο, οι developers ανηφορίζουν την Τετάρτη στο προεδρικό, όπου θα θέσουν τους προβληματισμούς τους για τις εξελίξεις στον Νίκο Αναστασιάδη.

Μετά και τις υποδείξεις της Κομισιόν στην έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, ότι θα παρακολουθείται στενά η Κύπρος και ότι ενδέχεται να υποβληθούν αυστηρότεροι όροι στην παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε εκτάκτως τους developers στο προεδρικό την Πέμπτη για ανασκόπηση των νέων δεδομένων. 

Η χρονική στιγμή δεν είναι η καλύτερη για τους developers, καθώς βρίσκεται στα σκαριά η ανέγερση δεκάδων οικιστικών κτιρίων – κυρίως, πολυώροφων – με βασικό εργαλείο εντοπισμού αγοραστών την πολιτογράφηση των επενδυτών.

Η βασική κατηγορία που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι ότι παραχωρεί τα διαβατήρια χωρίς ουσιαστική διαδικασία ελέγχου, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει την κυπριακή υπηκοότητα άτομα που αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες από τις χώρες τους.

Οι developers δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν από τις υποδείξεις της Κομισιόν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαμηνύει με επίσημες δηλώσεις ότι θα αλλάξει το σχέδιο ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος – από ξένους οίκους – στους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν διαβατήριο.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε χθες λόγο για «διερεύνηση» του σχεδίου, χωρίς να επεκταθεί.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης δήλωσε στη StockWatch ότι «για την ώρα δεν βλέπουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση της αγοράς ή μείωσης του ενδιαφέροντος».  «Οι αδειοδοτήσεις προχωρούν κανονικά, το ίδιο και οι πωλήσεις».

Υιοθετώντας τις θέσεις που εξέφρασε προ μίας βδομάδας και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την άποψη ότι οι λόγοι που γίνονται αναφορές για την Κύπρο είναι κυρίως ανταγωνιστικοί παρά ουσιαστικοί και ότι η έκθεση της Κομισιόν είναι παραπλανητική διότι δεν έχει λάβει υπόψη τα νέα μέτρα που έχει λάβει η κυπριακή κυβέρνηση για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την ποιότητα του αιτούντα.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβουλευθεί με τους άμεσα επηρεαζόμενους που είναι οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης ενόψει των νέων αλλαγών που προωθούνται επί του σχεδίου ώστε να μην αφήνονται αρνητικά σχόλια για την Κύπρο», είπε.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός περιορίστηκε να αναφέρει ότι «θα αναμένουμε να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο πρόεδρος Αναστασιάδης».

Υπενθύμισε ότι εκτός από τις επενδύσεις που γίνονται μέσω του σχεδίου παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου έναντι επενδύσεων που είναι πολύ σημαντικές για την Κύπρο, οι ξένοι επενδυτές επιδεικνύουν ενδιαφέρον για malls, σύνθετες αναπτύξεις, ξενοδοχεία, για καζίνο κ.α.

Αντίθετα ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης εξέφρασε την άποψη ότι «επικρατεί ανησυχία ανάμεσα στους developers ότι μπορεί να γίνει πιο απαιτητικό το πλαίσιο του σχεδίου και ως εκ τούτου είναι φυσικό να προωθούν με πιο ταχείς ρυθμούς την έκδοση των σχετικών αδειών τους».

Πρόσθεσε επίσης ότι «οι ευρωπαίοι μπορούν αν θελήσουν να δυσκολέψουν τους όρους ζητώντας περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία και ελέγχους που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επενδυτές».

Της Ηρώς Ευθυμίου