You are here

Από €500-€1800 τα ενοίκια για μονάρι

18/08/2022 14:54

Από €500-€1800 κυμαίνονται οι τιμές για ενοικίαση ακινήτου, με τη διαθεσιμότητα να είναι σε μηδαμινά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο ΚΥΠΕ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σε ερώτηση αν υπάρχει ζήτηση για ενοικίαση διαμερισμάτων από φοιτητές, είπε πως το ενδιαφέρον είναι γενικά από όλους, φοιτητές, εργαζόμενους κ.α. για ενοικίαση ακινήτου σε όλες τις πόλεις.

Σημείωσε ότι οι τιμές ενοικίασης σήμερα στη Λευκωσία για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, είναι από €500-€600 μέσο όρο, στη Λεμεσό από €800-€900 και σε Λάρνακα και Πάφο, που είναι πανομοιότυπες οι τιμές, από €400-€500. Τα ενοίκια για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων στη Λευκωσία κυμαίνονται γύρω στα €700-€800, στη Λεμεσό στα €1300-€1400 και σε Λάρνακα και Πάφο στα €500-€600. Όσον αφορά τα ενοίκια για τριάρια, ο κ. Κυναιγείρου είπε ότι στη Λευκωσία κυμαίνονται από €900-€1000, στη Λεμεσό από €1700-€1800 και σε Λάρνακα και Πάφο από €700-€800.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι οι τιμές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαθεσιμότητα, είναι η προσφορά. Διαθεσιμότητα, αυτή τη στιγμή δυστυχώς είναι σε μηδαμινά επίπεδα. Σε κάποιες πόλεις είναι ανύπαρκτα τα ακίνητα προς ενοικίαση και σε κάποιες πόλεις υπάρχουν κάποια ακίνητα, φτάνει ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής να αποταθεί στα εγγεγραμμένα κτηματομεσιτικά γραφεία, τα οποία έχουν περισσότερες επιλογές και όχι μόνο, να αποφύγει ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής τις καταχρήσεις και τις εκμεταλλεύσεις», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, σε εβδομαδιαία βάση, ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, έχουν καταγγελίες είτε από ιδιοκτήτες ακινήτων είτε από ενδιαφερόμενους ενοικιαστές ακινήτων για καταχρήσεις και σε παγίδες που πέφτουν με επιτήδειους.

Για αυτό, είπε ο κ. Κυναιγείρου, το Συμβούλιο έκανε ακόμα ένα βήμα και δημιούργησε και προώθησε την πλατφόρμα ktimatomesites.com, στην οποία μετέχουν μόνο αδειούχοι κτηματομεσίτες, έχει δημοσιευτεί από τις 4 του Αυγούστου και αυτό θα βοηθήσει να αποφύγει ο κάθε ενδιαφερόμενος τις καταχρήσεις και τις εκμεταλλεύσεις από τους επιτήδειους.

«Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι βρισκόμαστε στην τουριστική περίοδο, αλλά δεν υπάρχει η μεγάλη προσέλευση τουριστών, άρα αυτό οδήγησε τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην χρόνια ενοικίασης και όχι στην ημερήσια ενοικίαση. Άρα, αν υπήρχε η αύξηση του τουρισμού ή αν ήταν στα ίδια επίπεδα, όπως τα προηγούμενα χρόνια, πριν τον κορωνοϊό εννοείται, αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο, διότι θα αποτίνονταν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην ημερήσια ενοικίαση που σημαίνει οι τιμές θα ήταν ακόμα πιο ψηλές και ίσως ακόμα πιο λίγα ακίνητα [διαθέσιμα] από ό,τι υπάρχουν σήμερα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον λόγω του προβλήματος της μειωμένης διαθεσιμότητας ακινήτων προς ενοικίαση, θα δυσκολευτούν οι φοιτητές να βρουν στέγη, ο κ. Κυναιγείρου είπε ότι αυξηθήκαν οι φοιτητικές εστίες, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τόση αύξηση η οποία θα μπορεί να καλύψει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές, άρα το πρόβλημα παραμένει στα ίδια επίπεδα, δυσκολεύει την εξεύρεση ακινήτου από τους φοιτητές και οι τιμές παραμένουν, επίσης, στο ίδιο επίπεδο όπως ήταν στην περσινή χρονιά.

«Δυστυχώς, πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος φοιτητής να βρει κάποιες άλλες λύσεις, όπως παραδείγματος χάριν ακίνητα που να μην είναι ακριβώς έξω από το Πανεπιστήμιο είτε να μοιραστεί το ενοικιαζόμενο ακίνητο με κάποιο άλλο φοιτητή ή με κάποιους άλλους, για να μπορέσει να έχει καλύτερη τιμή. Επίσης, καλό θα ήταν ο κάθε ενδιαφερόμενος να ενδιαφέρεται πιο έγκαιρα παρά την τελευταία στιγμή να ενοικιάσει», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) Ραφαήλ Ζαχαριάδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι φέτος λόγω της δια ζώσης φοίτησης αυξήθηκε η ζήτηση και μειώθηκε η παροχή των διαμερισμάτων και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση στο να βρει κάποιος φοιτητής διαμέρισμα, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια αύξηση στις τιμές, ειδικά στη Λεμεσό.

«Και αυτό δυσκολεύει τους φοιτητές γιατί για να βρουν κάτι σε ποιο προσιτή τιμή πρέπει να βγουν εκτός της πόλης για να βρουν κάτι φθηνό», κατέληξε.