You are here

Αισιόδοξος ο Χ. Γεωργιάδης παρά τα σύννεφα στην οικονομία

14/03/2019 07:07

Εφ’ όλης της ύλης για την πορεία της οικονομίας μίλησε χθες ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΟΕΒ με εκτενείς αναφορές στις επιπτώσεις του Brexit, σε θέματα μεταρρυθμίσεων και λιγότερου κράτους, στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στη θέσπιση πιο αυστηρών κριτηρίων και εγγυήσεων σε σχέση με τις δημόσιες προσφορές.

Η «ανάκριση» του υπουργού οικονομικών από το ΔΣ της ομοσπονδίας εργοδοτών κράτησε δύο ώρες και έγινε υπό την σκιά της απαίτησης κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραίτηση του, μετά το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, που του αποδίδει ευθύνες για την κατάρρευση του.

Στις δύο ώρες που είχε με τους βιομήχανους και επιχειρηματίες, ο κ. Γεωργιάδης φρόντισε να αφήσει θετικά μηνύματα ως προς τις προοπτικές της οικονομίας, της δημοσιονομικής πολιτικής και της στήριξης του κράτους προς στις ευάλωτες ομάδες και στην παροχή κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας ο κ.Γεωργιάδης εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 3% και 4%.

Οι εκτιμήσεις αυτές, είπε, γίνονται παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ετοιμαστεί τα στοιχεία σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Παρατήρησε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας σε σχέση με την Ευρώπη είναι ψηλοί διαβεβαιώνοντας ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλή πορεία παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν εντός και εκτός Κύπρου.

«Πάμε καλά», σημείωσε ο υπουργός, και πρόσθεσε ότι το «πάμε καλά είναι μία πραγματική διαπίστωση αλλά δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά πράγματα».

Τόνισε ότι έχουν τεθεί προτεραιότητες και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, θα πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομία σε σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Μαζεύονται σύννεφα στο διεθνές περιβάλλον

Επεσήμανε ότι οι μικρές οικονομίες σε μέγεθος, όπως της Κύπρου, επηρεάζονται αρνητικά και θετικά από εξωγενείς παράγοντες και παρατήρησε ότι στο γενικότερο διεθνές περιβάλλον μαζεύονται σύννεφα, κατά την έκφραση του.

Αναφέρθηκε στις διάφορες εκτιμήσεις οικονομολόγων οι οποίες φέρουν την ευρωπαϊκή οικονομία να επιβραδύνεται ή ακόμα και να εισέρχεται σε ύφεση.

Εξέφρασε όμως την άποψη ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος και πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Μπορεί να υπάρξει κάποια επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά εκτιμώ ότι θα είναι διαχειρίσιμη», παρατήρησε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ανεξάρτητα από την προσωπική του εκτίμηση «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

«Τονίζω ότι και το 2019 αναμένεται να είναι καλή χρονιά για τα οικονομικά πράγματα του τόπου, αλλά και πάλι σημειώνω ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις συμπεριφορές μας τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί, όπως υποστήριξε, «η συνετή δημοσιονομική πολιτική».

Γιατί καθυστερούν οι μεταρρυθμίσεις

Τα μέλη του ΔΣ της ΟΕΒ στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης ασκώντας διακριτικά κριτική για το γεγονός ότι παρατείνεται η δυστοκία σε αυτό το σημαντικό κομμάτι.

Τα μέλη της ΟΕΒ εκτίμησαν ότι το κράτος έχασε μεγάλη ευκαιρία στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος να προχωρήσει αποφασιστικά σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά εξήγησε ότι «ως κράτος λειτουργούμε πάνω σε ένα πλαίσιο συλλογικής συμμετοχής των εξουσιών σε τέτοια θέματα».

Υπενθύμισε ότι ενώπιον της βουλής είναι κατατεθειμένα σχετικά νομοσχέδια αλλά οι νομοθέτες, είπε, έχουν τις επιφυλάξεις τους.

«Θεωρώ, πρόσθεσε, ότι ως κυβέρνηση έχουμε προχωρήσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αλλά λόγω του πολιτειακού μας συστήματος ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα νομοσχέδια που αφορούν στο δημόσιο τομέα θα επανέλθουν και εκτίμησε ότι η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία θα βρουν τις συγκλήσεις.

Σημαντική μεταρρύθμιση η ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε ότι για τον ίδιο η πιο σημαντική μεταρρύθμιση, κατά την έκφραση του, με απεριόριστες προοπτικές, είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Εξήγησε ότι μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, παρουσιάζονται θετικά σημάδια σταδιακής μείωσης της γραφειοκρατίας και αύξησης της παραγωγικότητας.

Τόνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν έκοψε ούτε ένα σεντ στις δαπάνες που αφορούσαν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Οι εργοδότες ήγειραν εμφαντικά και το θέμα της ανάγκης για λιγότερο κράτος, με τον υπουργό να φέρει ως παράδειγμα τη Cyta.  Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό οργανισμό με εξαιρετικές υποδομές, αλλά μελλοντικά θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή αποκρατικοποίηση του για να αντιμετωπιστεί ο εντεινόμενος ανταγωνισμός στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

«Κόκκινο» στην παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων

Στα επίμονα ερωτήματα των μελών του ΔΣ της ΟΕΒ για την ανάγκη να υπάρξει μία νέα δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων, ο κ. Γεωργιάδης, ήταν σαφής.

«Δεν μπορεί», είπε, να προωθηθούν σήμερα φορολογικές ελαφρύνσεις διότι αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα θα ήταν πιο χρήσιμο να επιχορηγηθεί το ΓεΣΥ, που θα καταστεί το πλέον σημαντικό κοινωνικό ωφέλημα».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το κράτος δεν αγνοεί κάποιες ευάλωτες ομάδες για τις οποίες θα μπορούσε στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής να προσφέρει περισσότερα.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το κράτος να παραχωρήσει κίνητρα στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κατά την ίδια περίοδο που θα στηρίζει τα αντίστοιχα δημόσια, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το εν λόγω αίτημα δεν είναι παράλογο.

Υπέδειξε ωστόσο ότι ο ιδιωτικός τομέας απέδειξε διαχρονικά ότι έχει μεγάλες δυνατότητες και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ιδιωτική εκπαίδευση η οποία, όπως είπε απογειώθηκε μόνη της, χωρίς βοήθεια από το κράτος

Στο επίκεντρο και οι επιπτώσεις από το Brexit

Τέθηκαν σωρεία ερωτημάτων σε σχέση με τις επιπτώσεις από το Brexit, με τον υπουργό να τονίζει ότι «ένα άτακτο Brexit, δεν θα μπορέσει κανένας εντός της ΕΕ να το αντιμετωπίσει».

Σημείωσε ότι οι μέχρι σήμερα ενδείξεις πείθουν ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν ψύχραιμα τις επιπτώσεις από το Brexit.

Επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει υπόψη της διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων αρνητικών εξελίξεων λόγω Brexit.

Πρόσθεσε ότι θέματα που αφορούν στα πτητικά προγράμματα, τις βίζες ταξιδιωτών και τα εργασιακά δικαιώματα, η πρακτική όλων αυτών αναμένεται να συνεχιστεί δεδομένου ότι και η βρετανική κυβέρνηση, όπως είπε, δεν θα παραβιάσει το υφιστάμενο καθεστώς.

Εκτιμήσεις για μεγάλη μείωση της στερλίνας

Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι το Brexit θα επιφέρει αναπόφευκτα μεγάλη υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ γεγονός το οποίο θα επηρεάσει, όπως επεσήμανε, την τουριστική μας βιομηχανία.

Σημείωσε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό εκφράζοντας την άποψη ότι η υποτίμηση της στερλίνας θα επηρεάσει τους πλείστους τουριστικούς προορισμούς που προσελκύουν βρετανούς ταξιδιώτες.

Προβληματισμός για τις εγγυήσεις στις δημόσιες προσφορές

Εκτενής αναφορά έγινε στο επίμαχο θέμα των δημόσιων προσφορών και ειδικότερα στη θέσπιση από το γενικό λογιστήριο πιο αυστηρών κριτηρίων σε ότι αφορά την παροχή εγγυήσεων από τις εργοληπτικές εταιρείες, για την εκτέλεση έργων στο δημόσιο τομέα.

Οι εργοδότες υπέδειξαν στον υπουργό, ότι το ύψος των εγγυήσεων που έχει επιβάλει στους εργολήπτες, είναι τέτοιο που περιορίζει σημαντικά την πρόθεση αρκετών μικρομεσαίων εργολάβων από του να συμμετέχουν στις διαδικασίες δημόσιων προσφορών.

Ο υπουργός κατανόησε τις επιφυλάξεις και τα επιχειρήματα της ΟΕΒ και τόνισε ότι το κράτος δεν θα ήθελε όντως να περιορίσει τον ανταγωνισμό, ούτε να δημιουργήσει ένα σύστημα στο οποίο η συμμετοχή στα δημόσια έργα να απευθύνεται σε λίγες εργοληπτικές εταιρείες.

Υπέδειξε ότι δεν είναι κακή μία τέτοια πρακτική επικαλούμενος το τι εφαρμόζεται στις πλείστες των κρατών μελών της ΕΕ.

Εξήγησε ότι «ουκ ολίγες φορές το κράτος και οι φορολογούμενοι έμειναν εκτεθειμένοι από εργολάβους οι οποίοι δεν τήρησαν τους όρους των προσφορών τους με αποτέλεσμα να υφίστανται ζημιά τα κρατικά ταμεία» και πρόσθεσε:

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που η κυβέρνηση, ανέβασε τον πήχη των εγγυήσεων ώστε να μην επωμίζεται το κόστος από την μη εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων βάσει των οποίων δεσμεύονται οι εργολάβοι για την ολοκλήρωση των έργων στο δημόσιο τομέα».

Εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση ενδεχομένως να αναθεωρήσει την αρχική απόφαση αν στην πράξη διαφανεί ότι πλήττεται ο ανταγωνισμός.

Του Λεύκου Χρίστου