You are here

CFA Κύπρου: Το συστατικό προστασίας περιουσιών

11/02/2023 06:00

Την κρισιμότητα και την αναγκαιότητα ενός σωστού χρηματοοικονομικού πλάνου, με στόχο την προστασία της περιουσίας του κάθε ιδιώτη και οικογένειας, υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στη StockWatch ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του χρηματοοικονομικού συνδέσμου CFA Κύπρου, Ζήνων Παπαφιλίππου.

Ο κ. Παπαφιλίππου εξηγεί γιατί ένας σωστός χρηματοοικονομικός προγραμματισμός και πλάνο σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι κρίσιμος για τον κάθε ιδιώτη και οικογένεια.

Αναλύει τα τρία βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίτευξη του, τα οποία είναι η αναγνώριση του ατομικού και οικογενειακού προφίλ, η αναγνώριση του χρονικού ορίζοντα και ο ορισμός των στόχων και αναγκών του κάθε νοικοκυριού.

Εξηγεί γιατί ένας ιδιώτης ή μια οικογένεια δεν πρέπει να έχει όλα τα αυγά μαζί σε ένα καλάθι, ώστε να προστατευθεί η περιουσία του νοικοκυριού, με στόχο την ουσιαστική ευημερία απέναντι στους κραδασμούς της οικονομίας.

Απαντά ακόμη, για το πως ένα χαμηλό ή μέσο εισοδηματικά νοικοκυριό μπορεί να εφαρμόσει ένα χρηματοοικονομικό πλάνο, ειδικότερα εν μέσω της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης και των ολοένα και αυξανόμενων επιτοκίων.

Κάθε νοικοκυριό, ανεξαρτήτως εισοδηματικής τάξης, θα πρέπει πρωτίστως να αναθεωρήσει τα έξοδά του, υπογραμμίζει.

Μιλά ακόμη και για το εάν το 2023 θα είναι μια ευνοϊκότερη χρονιά για τα κυπριακά νοικοκυριά, εξηγώντας ότι θα παραμείνει ευμετάβλητη σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των επιτοκίων.

«Είναι γι’ αυτό που ως Σύνδεσμος συστήνουμε ανεπιφύλακτα να υπάρχει χρηματοοικονομικό πλάνο», προσθέτει.

Αναφέρεται ακόμη στον τρόπο που ένα χρηματοοικονομικό πλάνο μπορεί να προσαρμοστεί, σε μία πιθανή επιδείνωση του πληθωρισμού, προσαρμόζοντας το σε εφαρμογή μέσω επιλογών - επενδύσεων με στόχο την προστασία τους από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης - πληθωρισμού.

Επισημαίνει, τέλος, γιατί οι κατηγορίες επενδύσεων δε θα περιοριστούν μόνο σε μετρητά και ακίνητη περιουσία, μέσω ενός χρηματοοικονομικού πλάνου με βάση τη μελέτη της εγχώριας αγοράς, καθώς και γιατί είναι σημαντική η εκπαίδευση στον τομέα χρηματοοικονομικών.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Μαρίας Κυριακίδου