You are here

Η Κύπρος μετρά τις πληγές των αντι-ρωσικών κυρώσεων

18/04/2022 12:00

Η Κύπρος είναι ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ που πλήττονται στο μεγαλύτερο βαθμό από τις αντι-ρωσικές κυρώσεις, επισημαίνουν οι Financial Times, σε άρθρο στο οποίο γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις των κυρώσεων σε διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, το τραπεζικό σύστημα, η αγορά ακινήτων, αλλά και στην πολιτική.

Όπως σημειώνεται, το περιβάλλον χαμηλής φορολογίας, ευέλικτης νομοθεσίας και της συμμετοχής στην ΕΕ αποτέλεσαν πόλο έλξης για ρώσους επενδυτές μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Επισημαίνεται ότι τη χρονιά πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης που οδήγησε τη χώρα σε bail-out, το 2012, οι τραπεζικές καταθέσεις ξένων κατοίκων ανέρχονταν στα €21.9 δισ. με βάση στοιχεία της ΚΤ, ενώ σήμερα έχουν συρρικνωθεί σημαντικά, αν και εξακολουθούν να αγγίζουν τα €6,4 δισ.

Προστίθεται ότι 80% εξ αυτών με βάση τραπεζικές αναφορές, είναι ρωσικές καταθέσεις.

Σε ότι αφορά το πεδίο της πολιτικής, σημειώνεται ότι η Κύπρος έβλεπε τη Ρωσία ως ένα πιθανό χρήσιμο σύμμαχο στη διαμάχη της με την Τουρκία που εισέβαλε στο νησί.

«Ωστόσο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η Κύπρος ακολούθησε την γραμμή της ΕΕ στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», αναφέρεται.

Οι FT παραπέμπουν σε δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, σύμφωνα με τον οποίο «δεν είχαμε επιλογή. Η απόφασή μας ήταν να στηρίξουμε την ΕΕ και την ενότητα της ένωσης».

Ταυτόχρονα, καταγράφονται οι επιπτώσεις στον τουρισμό, καθώς οι ρώσοι αποτελούν πέραν του 20% των επισκεπτών στο νησί, μεγάλο μέρος του οποίου «θα εξαφανιστεί», όπως αναφέρεται.

Αισθητές οι επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα

Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, οι FT σημειώνουν ότι γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις του πολέμου, ειδικότερα σε σχέση με τις εξελίξεις γύρω από την RCB.

Επισημαίνεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες η ΕΚΤ διόρισε προσωρινό διαχειριστή για την επίβλεψη της εκκαθάρισης της RCB, που δημιουργήθηκε ως θυγατρική της ρωσικής τράπεζας VTB Bank.

Υπενθυμίζεται ότι τη μέρα της ρωσικής εισβολής, η RCB ανακοίνωσε τη μεταφορά του μεριδίου ελέγχου που κατείχε η VTB, στη διοίκησή της, πριν πληγεί από τις αντι-ρωσικές κυρώσεις.

Με βάση τις εξελίξεις, οι καταθέσεις πελατών της RCB που ανέρχονται στα €2,8 δισ. θα αποπληρωθούν ή θα μεταφερθούν σε άλλη τράπεζα.

Ανεβαίνουν τα ενοίκια στην αγορά ακινήτων

Σε μια άλλη πτυχή του προβλήματος, γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις που παρουσιάζονται στην αγορά ακινήτων.

Σημειώνεται πως στη Λεμεσό, πολλοί ρώσοι έχουν επενδύσει σε παραλιακά διαμερίσματα εκατομμυρίων.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται πως η Κύπρος παραχωρούσε διαβατήρια ως αντάλλαγμα για επενδύσεις πέραν των €2 εκατ. στη χώρα, πριν την κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος το 2020, αποκτώντας πολλούς νέους πολίτες μέσω του προγράμματος.

«Οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ερευνούν τέσσερις ρώσους, που πλήττονται από τις κυρώσεις από την εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίοι είναι ανάμεσα σε αυτούς στους οποίους δόθηκαν διαβατήρια», αναφέρεται.

Μεταφέροντας προσωπικές εμπειρίες ρώσων επιχειρηματιών και πολιτών που διαμένουν στην Κύπρο, οι FT επισημαίνουν τις δυσκολίες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν στο εξής οι ρώσοι στην απόκτηση κατοικίας στην Κύπρο, ωστόσο αναδεικνύουν και τις δυνατότητες προσαρμογής της Κύπρου στη βάση νέας εισροής.

Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην εισροή εργοδοτουμένων ρωσικών τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες φέρνουν το προσωπικό τους στην Κύπρο, ώστε να αποφύγουν τις κυρώσεις και τους περιορισμούς της Μόσχας στο διαδίκτυο. Ειδικευμένο προσωπικό έρχεται και από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, όπως σημειώνεται.

Για τεράστια αύξηση στα ενοίκια κάνει λόγο ο Παύλος Λοΐζου, διευθύνων σύμβουλος της WIRE FS, η οποία συλλέγει δεδομένα για την αγορά ακινήτων.

«Αυτές τις μέρες είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί διαμέρισμα στη Λεμεσό», είπε. «Ακόμα και αν ο πόλεμος σταματήσει τους επόμενους μήνες, θα δούμε αύξηση των ανθρώπων που έρχονται στην Κύπρο και δεν θα επιστρέψουν σύντομα. Κανείς δεν περιμένει ότι κάποιος θα επιστρέψει πίσω στα επόμενα 3-5 χρόνια», δήλωσε ο κ. Λοΐζου.

Μ.Χ.