You are here

Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα στους αγοραστές ακινήτων ΣΚΤ

20/06/2019 11:38

Πέντε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα και τέσσερις αξιωματούχοι ή συγγενείς αξιωματούχων της ΣΚΤ ή της Altamira αγόρασαν ακίνητα που ανήκαν στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην επιτροπή ελέγχου.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι θα προβεί σε έλεγχο του περιεχομένου του καταλόγου δεδομένων που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής ελέγχου σε σχέση με τις πωλήσεις ακινήτων του πρώην Συνεργατισμού, για τον οποίο αναμένεται να γίνει σήμερα συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Μιλώντας ενώπιον των βουλευτών, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν γίνει χιλιάδες πωλήσεις και πρόσθεσε ότι ο έλεγχος στον οποίο θα προβεί θα είναι δειγματοληπτικός.

Στο μικροσκόπιο οι διαδικασίες πώλησης ακινήτων ΣΚΤ

Το πρώτιστο που θα ελεγχθεί, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, είναι εάν οι πωλήσεις των ακινήτων έγιναν μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες. Παράλληλα όπως είπε, θα εξεταστούν ζητήματα αναφορικά με τις εκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, στη βάση των οποίων πωλήθηκαν είτε σε ιδιώτες αγοραστές, είτε στην Ελληνική Τράπεζα.

Επεσήμανε ότι τα στοιχεία περιλαμβάνουν πωλήσεις σε γνωστούς επιχειρηματίες και πρώην στελέχη του Συνεργατισμού που επίσης, θα ελεγχθούν προσθέτοντας ότι η υπηρεσία θα επικεντρωθεί στις πωλήσεις μεγάλων ακινήτων.

Σε σχέση με τη διαβάθμιση του εγγράφου που εκ παραδρομής περιελάμβανε πληροφόρηση για τους αγοραστές ακινήτων της ΣΚΤ και χαρακτηρίστηκε ως άκρως απόρρητο, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αυτή η πληροφόρηση δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως άκρως απόρρητη κι ενδεχομένως ούτε ως εμπιστευτική, επισημαίνοντας ότι η διαβάθμιση εγγράφων προκαλεί αχρείαστη γραφειοκρατία

ΠΕΠ ανάμεσα στους αγοραστές

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΙΠΕΣ Σταύρος Ιακώβου, δεν υπάρχει περιορισμός σε ότι αφορά τη συμμετοχή πρώην αξιωματούχων της ΣΚΤ στην αγορά των ακινήτων καθώς δικαιούνται να υποβάλουν προσφορές στις σχετικές διαδικασίες.

Σημείωσε ότι σε 27 περιπτώσεις έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό προσφορών υπάλληλοι ή συγγενικά πρόσωπα υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ ή της Αλταμιρα, δηλώνοντας τη σχέση που είχαν. Από αυτές τις περιπτώσεις, πρόσθεσε, μόνο 4 πήραν ακίνητο της πρώην ΣΚΤ.

Παράλληλα, είπε, πέντε περιπτώσεις αφορούν πωλήσεις ακινήτων της ΣΚΤ σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ενώ, σε 38 διαφορετικές περιπτώσεις υποβλήθηκαν προσφορές από κοινοτικά συμβούλια, εκ των οποίων οι 5 κατέληξαν σε υλοποίηση.

Στον ψηλότερο προσφοροδότη τα ακίνητα

Για κάθε πώληση υπάρχουν καταγεγραμμένες και αρχειοθετημένες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και είναι στη διάθεση του γενικού ελεγκτή, είπε ο κ. Ιακώβου, επισημαίνοντας ότι τα ακίνητα πωλούνταν στον ψηλότερο προσφοροδότη μετά από συγκεκριμένη διαδικασία που εκτελείται μέσω της ιστοσελίδας της Altamira.

Σημείωσε ότι στις διαδικασίες υποβολής προσφορών για αγορά ακινήτων της πρώην ΣΚΤ δεν μπορούν να συμμετέχουν μέλη του ΔΣ και της ανώτερης διεύθυνσης της ΚΕΔΙΠΕΣ, αλλά ούτε όσοι λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία έγκρισης και αξιολόγησης των προσφορών.

Όσον αφορά υπαλλήλους της ΚΕΔΙΠΕΣ και της Altamira, προβλέπεται η υποχρέωση να δηλώνεται τυχόν σύγκρουση συμφέροντος ώστε να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση της προσφοράς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι οι εξωτερικοί νομικοί σύμβουλοι της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι τα δικηγορικά γραφεία Τάσσος Παπαδόπουλος και Κρις Τριανταφυλλίδης. Ανέφερε ωστόσο, ότι θα προχωρήσει νέα διαδικασία προσφορών για νομικούς συμβούλους χωρίς να αποκλείονται οι υφιστάμενοι.

Της Μαρίας Χαμπή