You are here

Ανακούφιση για το νέο πρόγραμμα χρυσών διαβατηρίων

15/02/2019 07:06

Ικανοποίηση και ανακούφιση προκάλεσε στους εμπλεκόμενους φορείς η αναθεώρηση του προγράμματος πολιτογράφησης επενδυτών. 

Η επομένη των εξαγγελιών της κυβέρνησης βρίσκει τους επιχειρηματίες του κλάδου ακινήτων ικανοποιημένους με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, καθώς διατηρείται το ιδιαίτερα προσοδοφόρο, για τον κλάδο, σχέδιο πολιτογράφησης, και διανθίζεται από νέες παραμέτρους που το καθιστούν πιο αξιόπιστο στα μάτια των διεθνών επικριτών του.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου ακινήτων πέτυχαν τη διατήρηση του ελάχιστου ποσού της επένδυσης που χρειάζεται για πολιτογράφηση στα €2 εκ. με την καταβολή €150 χιλ. που θα κατατίθενται για σκοπούς έρευνας ή ανέγερσης οικιών που απευθύνονται σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης δήλωσε στη StockWatch ότι τα νέα κριτήρια που ενέκρινε την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο, πλείστα από τα οποία θα μπουν σε εφαρμογή στις 15 Μαΐου, τους αφήνουν ικανοποιημένους διότι σε μεγάλο βαθμό συνάδουν με τα μέτρα που είχαν συζητήσει οι επιχειρηματίες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία των υπουργών οικονομικών και εσωτερικών.

«Θεωρούμε ότι τα νέα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να δοθεί ένα τέλος στην κριτική που ασκείται εις βάρος της Κύπρου. Με το μέτρο που προϋποθέτει τη βίζα Schengen προκειμένου να μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση πολιτογράφησης και το μέτρο της δέουσας επιμέλειας (due diligence) διασφαλίζεται πλήρως η ακεραιότητα και η αξιοπιστία του σχεδίου».

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι παρά το ότι σύνδεσμος μεγάλων αναπτύξεων και ο σύνδεσμος επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών θεωρούν ότι είναι ψηλό το ποσό των €150 χιλ. που θα κληθούν να καταβάλουν οι επενδυτές, θεωρούν εντούτοις ότι τα νέα κριτήρια διασφαλίζουν τη μεσοπρόθεσμη χρήση του σχεδίου.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «δεν θα αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για ένα σοβαρό επενδυτή που επιθυμεί να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο».

Ο κ. Δημητριάδης πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες δεν φέρουν καμία ένσταση στην πρόθεση της κυβέρνησης να επωφεληθεί σε μεγαλύτερο εύρος η οικονομία από το σχέδιο των πολιτογραφήσεων.

Προσδοκίες για ικανοποίηση της Κομισιόν

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του CIPA Μιχάλη Μιχαήλ ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα νέα μέτρα που εισάγονται ικανοποιείται πλήρως η Κομισιόν για τις επιφυλάξεις που εξέφρασε για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

«Με την προϋπόθεση για άδεια θεώρησης Schengen από τον αιτούντα και το νέο μέτρο που καλύπτει όλους του κλάδους της οικονομίας όπως την έρευνα και την καινοτομία, τη ναυτιλία, τις εναλλακτικές επενδύσεις και την στεγαστική πολιτική διασκεδάζονται όλες οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Πρόσθεσε ότι «με την εισαγωγή των νέων κριτήριων το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα καθίσταται πλέον πιο ελεγχόμενο και πιο αυστηρό στη βάση των όσων απαιτούν οι ευρωπαίοι».

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι δεν θα λειτουργήσουν ανασταλτικά οι €150 χιλ. που θα πληρώνουν επιπλέον οι επενδυτές για να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

Αντικρούεται κάθε κριτική για έλλειψη διαφάνειας

Προς τη σωστή κατεύθυνση εκτιμά πως είναι τα νέα μέτρα και ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός διότι όπως είπε, «με τα επιπλέον προστατευτικά μέτρα ελέγχου θωρακίζεται το πρόγραμμα και αντικρούεται κάθε κριτική για έλλειψη διαφάνειας».

Όσον αφορά την ένσταση που είχαν για την πρόταση της κυβέρνησης στο θέμα της προσφοράς για την έρευνα και την καινοτομία και τη στεγαστική πολιτική ο κ. Λεπτός περιορίστηκε να πει ότι η απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση, τονίζοντας εντούτοις ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών οι οποίοι είναι πρωτοφανούς επιχειρηματικής εμβέλειας προτιμούν να επενδύουν στα ακίνητα».

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι αν τα επόμενα χρόνια καταφέρουν να προσελκύσουν 3-4 χιλ. τέτοιας εμβέλειας επενδυτές τότε θα επιτευχθεί ο στόχος να μετατραπεί η Κύπρος ως επιχειρηματικό κέντρο.

Απέρριψε τα περί δημιουργίας φούσκας ακινήτων με αφορμή την ξαφνική ανέγερση μεγάλου αριθμού πολυώροφων κτηρίων εξηγώντας ότι «οι επενδύσεις αυτές γίνονται από ίδια κεφάλαια που μεταφέρουν οι ξένοι επενδυτές στην Κύπρο και ως εκ τούτου όταν δεν υπάρχει δανεισμός, δεν δημιουργείται φούσκα ακινήτων».

Της Ηρώς Ευθυμίου