You are here

Αντίστροφη μέτρηση για νέα μέτρα χρυσών διαβατηρίων

22/04/2019 07:28

Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στις τάξεις των επιχειρηματιών ανάπτυξης ενόψει της εφαρμογής σε λίγες βδομάδες του νέου προγράμματος για παραχώρηση ιθαγένειας έναντι επενδύσεων.

Το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο ενέκρινε μια σειρά νέων μέτρων που αφορούν την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου έναντι επένδυσης μέχρι €2,5 εκ.  

Άμεση ισχύ είχε μόνο το μέτρο που αφορά την απόκτηση βίζας Schengen, το οποίο όπως διαφάνηκε ήδη προκαλεί αρκετή καθυστέρηση στην όλη διαδικασία μέχρι την υποβολή της αίτησης.

Άλλες πρόνοιες του νέου σχεδίου αφορούν, μεταξύ άλλων, δωρεά €75 χιλ. στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και άλλα τόσα στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

Τρέχουν να προλάβουν την 15η Μαΐου

Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών Παντελής Λεπτός σε δηλώσεις στη StockWatch, ανέφερε ότι για την ώρα οι προσπάθειες των συνεργατών τους εστιάζονται στην προώθηση των αιτήσεων που εκκρεμούν, πριν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα.

«Δυστυχώς υπάρχει πίεση χρόνου», είπε και εξήγησε ότι «λόγω της θεώρησης Schengen, οι επενδυτές πρέπει να υποβάλλουν αρκετά έγγραφα στη χώρα τους ενώ έχει επηρεαστεί και η εκταμίευση των χρημάτων τους από τις τράπεζες. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές φοβούνται ότι δεν θα προλάβουν μέχρι τις 15 Μαΐου να υποβάλουν την αίτηση τους».

Ο κ. Λεπτός διευκρίνισε επίσης ότι αν και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ένα ακίνητο, εντούτοις η πράξη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν δεν υποβληθεί ο φάκελος με όλα τα έγγραφα.

Παρόλα αυτά ο κ. Λεπτός εξέφρασε ικανοποίηση για την ποιότητα των επενδυτών που προσελκύει η Κύπρος μέσω του προγράμματος των πολιτογραφήσεων.

Πρόκειται, είπε, «για μεγάλης εμβέλειας επενδυτές, οι οποίοι πέραν των επενδύσεων για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς».

Όσον αφορά τη ροή αιτήσεων είπε ότι μέχρι στιγμής συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι προσθέτοντας ότι μετά τις 15 Μαΐου θα διαφανεί κατά πόσο τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν τους ξένους επενδυτές.

Έπρεπε να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου

Ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης σε δηλώσεις του συμφώνησε ότι τα νέα μέτρα καθιστούν την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρα, τονίζοντας ότι μετά τις 15 Μαΐου θα ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα.

Πρόσθεσε εντούτοις ότι «είναι απαραίτητα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες επικρίσεις εις βάρος της Κύπρου από τους ανταγωνιστές της».

Ο κ. Δημητριάδης, εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δεν θα επηρεαστεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Κύπρο σημειώνοντας ότι «από την προσωπική μου επαφή με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, δεν διαπίστωσα οποιαδήποτε δυσφορία για το μέτρο που αφορά την υποχρεωτική κατάθεση €75 χιλ. στον οργανισμό ανάπτυξης γης και άλλες €75 χιλ. στο ίδρυμα προώθησης επενδύσεων όπως και για το μέτρο για διεξαγωγή ενδελεχούς ελέγχου (due diligence)».

Σημειώνεται ότι η βουλή την περασμένη εβδομάδα αποδέσμευσε το κονδύλι του €1,4 εκ. ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια, που αφορά την εφαρμογή του due diligence, για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν το χρυσό διαβατήριο που παρέχει η Kυπριακή Δημοκρατία έναντι επένδυσης ύψους €2,5 εκ.

Τρέχει η προσφορά για συμβούλους

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού δήλωσε στη StockWatch ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί οι προσφορές και τρέχει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από συμβούλους οι οποίοι θα αναλάβουν τη διεξαγωγή ενδελεχούς ελέγχου των στοιχείων των ενδιαφερομένων επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού η όλη διαδικασία επιλογής των συμβούλων θα χρειαστεί δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί.

Της Ηρώς Ευθυμίου