You are here

Δ. Βάκης: Νέες ιδέες και επαγγελματισμός στις πολιτογραφήσεις επενδυτών

18/09/2020 07:36

Τη δυνατότητα διοχέτευσης επενδύσεων σε εταιρείες των ίδιων των επενδυτών προτείνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Δημήτρης Βάκης, για βελτίωση του προγράμματος πολιτογραφήσεων, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει περισσότερος επαγγελματισμός στη διαχείριση του προγράμματος.

Ο Σύνδεσμος εξακολουθεί να στηρίζει το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών έναντι επένδυσης €2 εκ., αναφέρει ο κ. Βάκης, υποστηρίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα και η αποκάλυψη των ονομάτων των επενδυτών για οποιοδήποτε λόγο έγιναν, έχουν πλήξει το κύρος της Κύπρου.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Βάκης είπε ότι «η θέση του συνδέσμου είναι ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί το πρόγραμμα, διότι το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει τα μέτρα ή τις πολιτικές που πιστεύει ορθές», υποδεικνύοντας ότι «θα πρέπει να ξεκινήσουμε να διαχειριζόμαστε το πρόγραμμα συνολικά με περισσότερο επαγγελματισμό».

Σημείωσε ότι «ίσως αυτό που θα πρέπει να δούμε να προωθείται ως πρόνοια μέσα από το πρόγραμμα, είναι ένα μέρος του συνολικού ποσού που επενδύει ο ξένος επιχειρηματίας να επενδύεται σε επιχειρήσεις είτε δικές του, είτε σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματίες ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη όπως είναι ο στόχος που έχουμε θέσει ως σύνδεσμος σε συνεργασία με το κράτος. Να φέρουμε επιχειρήσεις στην Κύπρο και να δημιουργηθούν νέες εταιρείες που να έχουν έδρα την Κύπρο. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν έδρα μόνο στην Κύπρο».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «αν ένας ξένος επιχειρηματίας έχει υποχρέωση να επενδύσει €2 εκ. θα μπορούσε το €1 εκ. να το επενδύσει σε ακίνητη περιουσία και το άλλο σε μια επιχείρηση δική του ή σε συνεργασία με άλλους κύπριους επιχειρηματίες».

Στο σημείο αυτό εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας επιτροπής ή ανάθεση στον CIPA ή σε άλλη αρμόδια υπηρεσία η οποία θα αναλάβει να παροτρύνει και να ενημερώνει τους επιχειρηματίες για τις επιλογές που υπάρχουν για επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Βάκη, αυτό θα συμβάλει και στην επίλυση ενός άλλου προβλήματος που προβάλλεται από όσους πολεμούν το πρόγραμμα, ότι ο επενδυτής δεν διαμένει στην Κύπρο. «Με την εισαγωγή αυτής της πρόνοιας θα εξασφαλιστεί η φυσική παρουσία στην Κύπρο του ξένου επενδυτή» είπε, επισημαίνοντας ότι «εμείς θέλουμε αυτούς που αγαπούν αυτό τον τόπο και όχι απλά αυτούς που επιδιώκουν να αποκτήσουν μόνο κυπριακή υπηκοότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα πρέπει το ετήσιο πλαφόν παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου να μειωθεί κάτω από τον αριθμό των 700 διαβατηρίων που ισχύει σήμερα, είπε ότι «μπορεί να μειωθεί ο αριθμός αλλά το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερο αν θα επιλέγουμε τους σωστούς επενδυτές. Να διαμορφωθεί το πρόγραμμα ώστε να στοχεύουμε τους σωστούς επενδυτές», υπέδειξε.

Ο κ. Βάκης χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα νέα κριτήρια που ενέκρινε η βουλή τον Ιούλιο υπογραμμίζοντας εντούτοις ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να εφαρμόζονται και να παρακολουθούνται αυτά τα κριτήρια.

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει μια εξειδικευμένη ομάδα στους σωστούς χώρους και με τα σωστά μηχανογραφικά συστήματα, η οποία θα αναλάβει να παρακολουθεί τη διαδικασία πολιτογράφησης, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εξέτασης και παραχώρησης της υπηκοότητας, αλλά και μετά όταν κάποιος εξασφαλίσει την υπηκοότητα. Θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο στης πολιτογράφησης του».

Παράλληλα όμως θα πρέπει να προστατεύει και να διασφαλίζει το απόρρητο των πληροφοριών των επενδυτών ώστε να μην διαχέονται προς τα έξω, όπως έγινε με τη διαρροή των εγγράφων προς το Al Jazeera, κάτι που έπληξε το κύρος της Κύπρου και προκάλεσε προβλήματα στο ίδιο το πρόγραμμα, διότι ένας σοβαρός επενδυτής θα φοβάται να έρθει να επενδύσει στην Κύπρο μήπως και διασυρθεί το όνομα του χωρίς να ευθύνεται.

Αποφεύγοντας να σχολιάσει το περιστατικό της διαρροής των εγγράφων είπε ότι «θα πρέπει να αναμένουν το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής, σημειώνοντας εντούτοις ότι «εάν δεν εφαρμόζονται τα κριτήρια και δεν παρακολουθείται στην πορεία η εφαρμογή τους τότε θα ευθυνόμαστε για οτιδήποτε συμβεί».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι μέλη του συνδέσμου είχαν επαφές με τους επενδυτές όπως και με δικηγορικά γραφεία προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι με τη διαφοροποίηση των κριτηρίων οι επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους επενδυτές πρέπει να διαθέτουν ειδική άδεια. Άρα θα πρέπει να εποπτεύονται και οι ίδιοι. Ο ΣΕΛΚ είναι ένας από τους επόπτες για τα δικά του μέλη», είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου