You are here

Ελεγκτική υπηρεσία: Απορρίπτει ισχυρισμούς κυβέρνησης για διαβατήρια

19/10/2020 12:44

Η ελεγκτική υπηρεσία απορρίπτει τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι ο γενικός εισαγγελέας έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας στην παραχώρηση των φακέλων των διαβατηρίων προς την ελεγκτική υπηρεσία και καλεί την κυβέρνηση να προσφύγουν από κοινού στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ελεγκτικής υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης σε δηλώσεις στη StockWatch, ανέφερε ότι «ο γενικός εισαγγελέας δεν είπε πουθενά ότι δεν έχουμε δικαιοδοσία να ελέγξουμε τους φακέλους αλλά στο παρόν στάδιο όλα τα στοιχεία να παραμείνουν ώστε να έχει πρόσβαση η ερευνητική επιτροπή, άρα δεν απέκλεισε το δικαίωμα μας να πάρουμε κάποια στοιχεία».

Ο κ. Πετρίδης, διευκρίνισε επίσης ότι «οι εταιρείες δεν έχουν προσωπικά δεδομένα και ότι είναι ψέμα ότι η επίτροπος προστασίας προσωπικών δεδομένων μας απαγόρευσε την πρόσβαση στα στοιχεία».

Σημείωσε ότι «αυτό που ζητούμε εμείς από το υπουργείο εσωτερικών είναι να μας παραχωρήσει φωτοτυπίες των υποθέσεων διότι έτσι κι’ αλλιώς ο έλεγχος ο δικός μας είναι δειγματοληπτικός, δεν μπορούμε εμείς να ελέγξουμε 1000 και πλέον φακέλους». Πρόσθεσε ότι η ελεγκτική υπηρεσία σέβεται την απόφαση του γενικού εισαγγελέα αλλά διαφωνεί γι’ αυτό ζητά από το υπουργείο εσωτερικών να της παραχωρηθούν αντίγραφα των υποθέσεων.

Λέγοντας αυτά, καλέσαμε την εκτελεστική εξουσία εάν πιστεύει ότι όλα αυτά δεν είναι στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της ελεγκτικής υπηρεσίας, να απευθυνθούμε στο Ανώτατο από κοινού για να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας διευκρίνισε ότι «εμείς θα ολοκληρώσουμε τη διεύρυνση των 18 υποθέσεων συν κάποια άλλα θέματα όπως ομαδικές επενδύσεις και θα απευθυνθούμε εκ νέου στο υπουργείο εσωτερικών και εάν αρνηθεί και πάλι θα ενημερώσουμε τη βουλή».

Εξήγησε επίσης ότι «μέχρι τώρα μας έχουν δοθεί μόνο πέντε φάκελοι στους οποίους βρήκαμε σοβαρά ευρήματα όπως πολιτογράφηση μελών της οικογένειας του επενδυτή ενώ, το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει νομική εξουσία για την παραχώρηση πολιτογραφήσεων.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι άλλα πέντε άτομα πολιτογραφήθηκαν ως συγγενείς ενώ οι δύο από τους πέντε δεν πληρούσαν καν τα κριτήρια.

Επίσης σε τρεις περιπτώσεις πολιτογραφήθηκε πρώτα η σύζυγος και μετά ο σύζυγος ο οποίος ήταν πρόσωπο υψηλού κινδύνου.

Ακόμη άλλα τρία πρόσωπα πολιτογραφήθηκαν ενώ δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο από τη χώρα καταγωγής τους.

Επίσης, για τέσσερις από τις πέντε αιτήσεις δεν διασφαλίστηκε επαρκώς η προέλευση των χρημάτων από το εξωτερικό.

Τέσσερις από τις πέντε αιτήσεις έγινε πολιτογράφηση προσώπων των οποίων η επένδυση μπορεί να θεωρηθεί υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος χωρίς να ενημερωθεί η βουλή.

«Εντοπίστηκαν επιπρόσθετα ευρήματα που αφορούν στοιχεία που δεικνύουν μη υγιείς συναλλαγές και ενημερώσαμε την ΜΟΚΑΣ και την ΚΤ για τη διενέργεια των δικών τους ελέγχων», πρόσθεσε.

Διαπιστώθηκε επίσης και απώλεια φορολογικών εσόδων από όλες αυτές τις υποθέσεις. «Εμείς ζητήσαμε συνολικά 20 φακέλους και μας έδωσαν μόνο πέντε», επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου