You are here

Έντονες διεργασίες για νέο πρόγραμμα διαβατηρίων

31/01/2019 07:14

Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και εμπλεκόμενων φορέων για κατάρτιση αναθεωρημένου προγράμματος επενδύσεων μέσω πολιτογραφήσεων, ώστε να κατευναστούν από τη μια οι σφοδρές παρατηρήσεις των Βρυξελλών κατά της Κύπρου και να διατηρηθεί από την άλλη η αναπτυξιακή πορεία του τομέα κατασκευών.

Στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων βρίσκονται οι επιχειρηματίες ανάπτυξης, που έχουν ευνοηθεί σημαντικά από το πρόγραμμα έκδοσης διαβατηρίων σε επενδυτές ακινήτων. 

Πιθανή αλλαγή στο πρόγραμμα θα δυσκολέψει τις προσπάθειες εντοπισμού ξένων επενδυτών, την ίδια στιγμή που τα σχέδια για ανέγερση οικιστικών κτιρίων έχουν ήδη προχωρήσει.

Μετά από χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι developers θα καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις στη διυπουργική επιτροπή που εξετάζει αλλαγές στο σχέδιο επενδύσεων.

Αν και γενικώς στηρίζουν τις θέσεις της κυβέρνησης, εντούτοις δεν συμφωνούν πλήρως με όλα όσα άκουσαν χθες από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την περαιτέρω ενδυνάμωση του σχεδίου των χρυσών διαβατηρίων.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες συνάντηση με την ηγεσία του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων και του συνδέσμου ανάπτυξης γης και οικοδομών στην οποία τους ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις της Κομισιόν, γι’ αυτό απαιτεί πλήρη σεβασμό στον κώδικα δεοντολογίας σχετικά με το σχέδιο της παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου έναντι επένδυσης €2 εκ., δήλωσε στη StockWatch ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημείωσε επίσης ότι η διυπουργική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον υπουργό εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, επεξεργάζεται προτάσεις για ενδυνάμωση και διεύρυνση του επενδυτικού σχεδίου και σε άλλους κλάδους πέραν του κατασκευαστικού, όπως της έρευνας και της καινοτομίας.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει βγει σε προσφορά για την επιλογή διεθνούς οίκου ο οποίος θα αναλάβει τους ελέγχους due diligence προκειμένου να υπάρχει η γνώση για τις οικονομικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο των αιτούμενων συμμετοχής στο επενδυτικό σχέδιο της Κύπρου.

Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις της Κομισιόν θα συμμορφωθεί και στην απαίτηση για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των άλλων χωρών που εφαρμόζουν παρόμοιο επενδυτικό σχέδιο.

Δεν συμφωνούμε με όλες τις εισηγήσεις της κυβέρνησης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου μεγάλων αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης δήλωσε στη StockWatch ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία διήρκησε γύρω στη μια ώρα, ο πρόεδρος τους ενημέρωσε για τις νέες σκέψεις της κυβέρνησης οι οποίες αν και δεν διαφοροποιούν τη φιλοσοφία του σχεδίου εντούτοις το εμπλουτίζουν σημαντικά.

Πρόσθεσε ότι «δεν συμφωνούμε σε όλες τις προτάσεις της κυβέρνησης.  Θα πάμε όμως πίσω για να διαβεβαιώσουμε τη στήριξη μας και την κατανόηση μας στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαλειφθεί και η τελευταία κακόπιστη κριτική εναντίον της Κύπρου από άλλες ανταγωνιστικές χώρες».

Όσον αφορά τις προτάσεις για τις οποίες δεν συμφωνούν πλήρως διευκρίνισε ότι «θα καταθέσουμε τις δικές μας εισηγήσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε συνεργασία με το κράτος και την κυβέρνηση θα καταλήξουμε σε προτάσεις προς όφελος της κυπριακής οικονομίας».

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι επιχειρηματίες είχαν μια κατ’ ίδιαν συνάντηση για την πρώτη μεταξύ τους ανταλλαγή απόψεων επί των θέσεων της κυβέρνησης, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουν νέα μεταξύ τους συνάντηση για να θέσουν επί τάπητος τις δικές τους εισηγήσεις τις οποίες θα παραδώσουν τη Δευτέρα σε νέα συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών και τον υπουργό εσωτερικών.

Θα καταθέσουμε προτάσεις για βελτίωση του σχεδίου πολιτογραφήσεων

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του συνδέσμου ανάπτυξης γης και οικοδομών Γιάννης Μισιρλής, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «αναλάβαμε την ευθύνη να καταθέσουμε προτάσεις οι οποίες να βελτιώνουν το πρόγραμμα της παραχώρησης κυπριακού διαβατηρίου έναντι επενδύσεων».

Υπογράμμισε ότι η προσπάθεια είναι κοινή ώστε να διατηρηθεί η αξιοπιστία του προγράμματος της Κύπρου.

«Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να διευρυνθεί το επενδυτικό σχέδιο για να επωφεληθούν και άλλοι τομείς ή να υπάρξουν περισσότερα προγράμματα, εμείς θα συμφωνήσουμε», είπε.

Της Ηρώς Ευθυμίου