You are here

Χ. Γεωργιάδης: Σεπτέμβριο οι αιτήσεις για το Εστία

26/06/2019 13:29

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο Εστία το οποίο ουσιαστικά από σήμερα μπαίνει σε τροχιά εφαρμογής του, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων από κάθε ενδιαφερόμενο για την πρώτη πληρωμή του δανείου του που αφορά την πρώτη κατοικία και κάθε Δεκέμβριο θα επαναλαμβάνεται υπό την βασική προϋπόθεση ο δανειολήπτης να τηρεί τις υποχρεώσεις του.

Ο υπουργός οικονομικών επεσήμανε επίσης ότι από αρχές Ιουλίου θα υπάρξει συμμετοχή των τραπεζών ή των φορέων διαχείρισης των δανείων στο σχέδιο Εστία.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «το σχέδιο δεν έχει διαφοροποιηθεί οι παράμετροι είναι οι γνωστοί όπως είχαν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή».

«Συνεπώς» πρόσθεσε «αυτό είναι το σχέδιο και με την έγκριση ήδη των κονδυλίων από τη βουλή μπορεί να ξεκινήσει το στάδιο της εφαρμογής, με ανάληψη της ευθύνης της εφαρμογής του σχεδίου από το υπουργείο οικονομικών το οποίο ήδη έχει κάνει πολύ δουλειά».  

Ο υπουργός, είπε ότι αύριο θα ενημερώσει τη βουλή τόσο για το μνημόνιο συναντίληψης με τις τράπεζες όσο και το σχέδιο Εστία.

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ακόμη ότι «θεωρούμε το σχέδιο Εστία ως ένα σχέδιο που προσθέτει στην εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση αυτού του παλαιού κατάλοιπου των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, με επικέντρωση στην πιο ευαίσθητη κατηγορία δανειοληπτών οι οποίοι έχουν την πρώτη τους κατοικία ως εξασφάλιση».

Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία ότι θα βοηθήσει τα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση αλλά και γενικότερα στη διαχείριση ενός προβλήματος που συνεχίζει να επιβαρύνει την οικονομία αυτό των ΜΕΔ». 

Το σχέδιο «Εστία» απευθύνεται σε δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017. Οι χορηγήσεις αυτές, που είναι εξασφαλισμένες με υποθήκη πρώτης κατοικίας, πρέπει να συνεχίσουν να είναι μη εξυπηρετούμενες μέχρι την περίοδο υποβολής αιτήσεων.

Το σχέδιο θα καλύπτει ευάλωτους δανειολήπτες των οποίων η αγοραία αξία της κύριας κατοικίας τους δεν θα υπερβαίνει τις €350 χιλ. όπως θα προκύψει από τον μέσο όρο δύο εκτιμήσεων, μία για λογαριασμό της τράπεζας, και μία για λογαριασμό του δανειολήπτη, εκτός αν αποδέχεται να γίνει εκτίμηση μόνο από την τράπεζα.

Η εκτίμηση θα γίνεται από ανεξάρτητους εκτιμητές εντός της περιόδου υποβολής αιτήσεων.

Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα λαμβάνουν επιχορήγηση ισοδύναμη με το ένα τρίτο της μηνιαίας πληρωμής του δανείου, υπό την προϋπόθεση ότι α) τα δάνεια τους είναι εξασφαλισμένα έναντι της κύριας κατοικίας τους και ότι, (β) θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τα άλλα δύο τρίτα της μηνιαίας πληρωμής τους.

Εάν ο δανειολήπτης παύσει να εξυπηρετεί το δάνειο του, προβλέπεται ότι η τράπεζα θα κινήσει τη διαδικασία εκποίησης του ακινήτου. Όλες οι συμμετέχουσες τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των επιλέξιμων δανειοληπτών με βάση τις ίδιες απαιτήσεις που έχουν καθοριστεί από το κράτος.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η οροφή του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος ενός δικαιούχου δεν θα υπερβαίνει τις €60 χιλ.

Της Ηρώς Ευθυμίου