You are here

Η Ρ. Γεωργίου παραιτήθηκε από 3μελή για διαβατήρια

04/12/2019 08:07

Η γενική λογίστρια της Δημοκρατίας Ρέα Γεωργίου παραιτήθηκε από μέλος της τριμελούς επιτροπής που συστάθηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για εξέταση των πορισμάτων των νέων ελέγχων και υποβολή σχετικής έκθεσης.

Η κ. Γεωργίου επιβεβαίωσε πριν από λίγο στη StockWatch, με αφορμή δημοσίευμα του Πολίτη, ότι με σχετική επιστολή της προς τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου γνωστοποίησε την απόφαση της να αποσυρθεί, για προσωπικού λόγους, από μέλος της εν λόγω τριμελούς επιτροπής.

Η κ. Γεωργίου δεν θέλησε να αναφερθεί στους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή, αλλά περιορίστηκε να πει μόνο ότι «αυτοί είναι καθαρά προσωπικοί».

Μετά την εξέλιξη αυτή, την προεδρία της τριμελούς επιτροπής αναλαμβάνει η πρόεδρος της ΕΚ Δήμητρα Καλογήρου και τη θέση της κ. Γεωργίου καταλαμβάνει ο βοηθός γενικός λογιστής της Δημοκρατίας Ανδρέας Ζαχαριάδης.

Το τρίτο μέλος της επτροπής είναι η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας Έλλη Φλορέντζου.

Η σύνθεση της τριμελούς επιτροπής, όπως έχει αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο, είχε προκαλέσει την αντίδραση νομικών.

Οι νομικοί, χωρίς να παραγνωρίζουν την αξιοπιστία αλλά και τον σεβασμό τους στα άτομα που έχουν επιλεγεί, είχαν εκφράσει την άποψη ότι η επιτροπή αυτή θα έπρεπε να είχε απόλυτα ανεξάρτητο χαρακτήρα.

Εξήγησαν ότι η μεν γενική λογίστρια (σήμερα ο βοηθός γενικός λογιστής) είναι δημόσιος λειτουργός, η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς είναι διοριζόμενη από το υπουργικό συμβούλιο και ο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας είναι ένας εκ των εισαγγελέων του νομικού σύμβουλου του κράτους.

Σημειώνεται ότι η έκθεση που θα ετοιμαστεί από την τριμελή επιτροπή θα τεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο μικροσκόπιο  των εποπτικών αρχών τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και της Φρανκφούρτης.

Ήδη η Κομισιόν ζήτησε διευκρινίσεις, στοιχεία και εξηγήσεις αξιώνει από τις κυπριακές αρχές σε σχέση με την απόφαση της να ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκλησης 26 διαβατηρίων από επενδυτές, επαληθεύοντας τους φόβους των εγχώριων αρχών για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα.

Οι Βρυξέλλες, με σχετική επιστολή, θέτουν χρονοδιάγραμμα στις κυπριακές αρχές μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 2020 να διερευνήσουν το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης των επίμαχων αυτών περιπτώσεων.

Η αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας αφορά έναν Μαλαισιανό, οκτώ Καμποτζιανούς, δύο Κενυάτες, πέντε Κινέζους, εννέα Ρώσους και έναν Ιρανό.

Λ. Χρ.