You are here

Κ. Κούσιος: Κλείνει την πόρτα στον ελεγκτή για έλεγχο διαβατήριων

20/10/2020 07:21

Η ελεγκτική υπηρεσία εκπροσωπείται από το βοηθό γενικό ελεγκτή στην τετραμελή ερευνητική επιτροπή που ορίστηκε για να διερευνήσει το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα μετά τα όσα προέκυψαν με τις πολιτογραφήσεις και τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα στο γενικό ελεγκτή που ζήτησε να διερευνήσει περισσότερους φακέλους διαβατηρίων.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Κούσιος αποφεύγοντας επιμελώς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υφυπουργού παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα, ο οποίος σε δηλώσεις επίσης στη StockWatch, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να παραχωρήσει και άλλους φακέλους των επίμαχων διαβατηρίων στην ελεγκτική υπηρεσία, διερωτήθηκε που θα πάμε και τι θα γίνει εάν θα έχουμε δύο διαφορετικά πορίσματα.  Υπέδειξε ότι κανένας δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο έργο της διερευνητικής επιτροπής.

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση κάλυψης οποιωνδήποτε στοιχείων», τονίζοντας ότι «θα γίνει σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν».

Διερωτήθηκε «αν τα μέλη της τετραμελούς ερευνητικής επιτροπής δεν αποτελούν εχέγγυα για μια ουσιαστική σε βάθος έρευνα.  Αν ο μόνος ο οποίος είναι ο ανεξάρτητος και άτεγκτος είναι ο νυν γενικός ελεγκτής τότε δεν πάμε καθόλου καλά ως κράτος αν μόνο ένα άτομο έχει όλα αυτά τα προσόντα», υπέδειξε.

Υπεραμυνόμενος των χειρισμών της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι «εκτός από τον βοηθό γενικό ελεγκτή Κυριάκο Κυριάκου, στην ερευνητική επιτροπή συμμετέχει και η πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, η οποία έδωσε δείγματα γραφής όταν διερεύνησε τις υποθέσεις που παραπέμφθηκαν εναντίον μας με εντολή να καταθέσει και εισηγήσεις για βελτίωση του υφιστάμενου προγράμματος. Με βάση τα πορίσματα της, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας ανάκλησης 7 διαβατηρίων ενώ εκκρεμούν άλλες 12 υποθέσεις ξένων επενδυτών τις οποίες διερευνά η αστυνομία και εάν συντρέχουν λόγοι θα προωθηθεί και για αυτές η διαδικασία ανάκτησης των διαβατηρίων».

Συμμετέχουν επίσης ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος και μέλη ο Κώστας Παμπαλλής, πρώην δικαστής Ανωτάτου και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου.

Σχετικά με την προειδοποίηση του ΔΗΚΟ ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2021, είπε ότι «είναι απόλυτο δικαίωμα του συγκεκριμένου κόμματος αλλά διερωτώμαι γιατί η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού που αποτελεί ένα δημοκρατικό γεγονός που έχει να κάνει με την οικονομία του τόπου συνδέεται με προϋποθέσεις και εκβιασμούς».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ελεγκτικής υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, αντιστρέφοντας τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση φοβάται να δώσει τους 15 φάκελους που ζήτησε η ελεγκτική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, τα ευρήματα της ελεγκτικής υπηρεσίας στη διερεύνηση των προηγούμενων πέντε φακέλων που τους παραχωρήθηκαν δεν διέφεραν επί της ουσίας από αυτά της ερευνητικής επιτροπής που ηγείτο η πρόεδρος της ΕΚ, Δήμητρα Καλογήρου.

«Στην έρευνα που διεξήγαγε η επιτροπή υπό την κ. Καλογήρου διαφάνηκε ότι κάποιοι επενδυτές υπέγραφαν την ένορκο δήλωση τους κατά τις ημερομηνίες που απουσίαζαν από την Κύπρο ενώ εμείς δεν είχαμε αυτά τα ευρήματα διότι δεν είχαμε πρόσβαση στα στοιχεία.

Είχαμε όμως κάποια ευρήματα για φορολογικά θέματα, όπως το ΦΠΑ που διαπιστώθηκε ότι δεν κατέβαλλαν οι επενδυτές ενώ στην κ. Καλογήρου δεν δόθηκε εντολή να διερευνήσει φορολογικά θέματα».

Στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας σήμερα έχουν τεθεί άλλες 70 περιπτώσεις ατόμων που αφορούν ομαδικές επενδύσεις και έχουν σχέση με εταιρείες όπως στην περίπτωση του καζίνο που έχουν σχέση 18 άτομα, ανέφερε.

Της Ηρώς Ευθυμίου